Såsom i himmelen blir musikal

Lilla Ljusåkerskören kliver upp på Oscarsteaterns scen när en av Sveriges mest sedda filmer ”Så som i Himmelen” blir musikal. Bakom iden finns Vicky von der Lancken – teaterchef hos Oscarsteatern tillika delägare. Filmens regissör Kay Pollak gillade idén och tillsammans gör de nu en musikal. Premiär 13 september.

Historien om den lilla kören återuppstår i musikalversionen skriven av Kay och Carin Pollak. Fredrik Kempe har komponerat nyskriven musik som, ihop med Gabriellas sång från filmen, ska ge liv åt historien om världsdirigenten Daniel Daréus som efter ett sammanbrott plötsligt avbryter sin internationella karriär och återvänder till sin barndomsby för lugn och ro. Där övertalas han att ta över spillrorna av den lilla kyrkokören och hans liv tar en plötslig vändning. Han lär känna byns färgstarka karaktärer och i dem möter Daniel vänner, fiender och där hittar han kärleken.

I huvudrollerna ser vi musikalvärldens nya stjärnskott Philip Jalmelid, världsartisten Malena Ernman, folkkäre Morgan Alling, skådespelarna och musikalstjärnorna Anders Ekborg, Sara Jangfeldt och Christopher Wollter, den nya talangen Tuva B Larsen med flera samt en stor orkester och ensemble, i regi av Markus Virta.

Vicky von der Lancken, hur kommer det sig att du fick idén?

– Jag blev så oerhört förälskad i filmen när jag såg den första gången, berättar Vicky von der Lancken. Det är en väldigt fin berättelse om en världsman – den store dirigenten Daniel – som åker tillbaka till sin hembygd och möter flickan Lena i byn. Hennes frimodighet väcker någonting hos honom och han får människorna i hennes lilla kör att öppna sig och hela kören att utveckla sig. Gabriella, som är hunsad tar också steget att bli själv med sina barn. Hennes kör finns där runt om henne och ställer upp som en enda familj.

– När jag tänker på det nu blir jag fortfarande alldeles rörd. Det här är mer än tio år sedan och det var då jag berättade om min idé för Kay Pollak, filmens regissör. Sedan åtta år gör vi nu en musikal tillsammans. Kay och Carin Pollak har jobbat fram manuset och jag och Johan von der Lancken producerar. Det har tagit flera år – men allt tar sin tid när man ska skapa nåt från början.

Är musikalen annorlunda än filmen?

– All musik förutom Gabriellas sång är nyskriven av Fredrik Kempe. Vi är väldigt glada över att få honom som kompositör. Han har gjort så otroligt mycket som artist och låtskrivare. Fredrik har en bred bakgrund inom klassisk musik, melodifestivalen, popvärlden, musikalbranschen samt körvärlden. Den här musikalen kräver en körmänniska som förstår körsång på alla sätt. Musikalen blir inte en exakt ”blueprint” av filmen eftersom den ju innehåller många fler sånger, men historien är densamma.

Du har satt upp flera musikaler som teaterchef för Oscarsteatern under dina tjugo år.  Är den här musikalen speciell?

– Ja, det här blir något helt nytt. Framför allt lägger vi mer vikt på sången eftersom det handlar om en kör. Det blir inte heller de klassiska musikaldanserna utan kanske lite mer glada och burleska danser. Det är ju inte stjärnor från Manhattan som dansar utan bönder från en liten by. Det kommer kort och gott bli en påkostad musikal fylld med kärlek, drama, humor och naturligtvis en massa härlig musik framfört av fantastiska sångare och skådespelare.

Finns det planer på att sätta upp musikalen runt om i landet efter spelperioden i Stockholm?

– Vi har fått många förfrågningar, men vi tar ett steg i taget. Man vet aldrig, kanske slår vi rekordet med ”Fantomen på operan” som spelades här i sex år. Nu ska vi göra detta så bra som möjligt och sedan få vi se vad jag och mina kompanjoner vill göra. Men dom är unga och hungriga och jag är gammal och hungrig, skrattar Vicky von der Lancken.

Medlemserbjudande

BOKA FÖRE RABATT
Innan det officiella biljettsläppet (som är 20 februari). Under Boka-före-perioden: 100 kr rabatt på torsdag- och söndagsföreställningarna 20 sep – 7 okt.
För att boka med rabatten ange kod: SJUNG

Boka här

Är ni en grupp om minst 15 personer får ni istället 150 kr rabatt på söndagarna under samma period. Detta bokas via telefon 08-20 50 00.

Läs mer om musikalen på www.såsomihimmelen.se

Foto: Mats Bäcker


Aktuellt