STIM – allt du behöver veta!

STIM – Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå

Tillsammans med din kör ger STIM förutsättningar för skapande och återväxt i Sveriges musikliv. Pengarna som betalas in för musikanvändningen betalas ut till musikskapare. Därför är det viktigt att ni både redovisar konserter och rapporterar in vilken musik som framförts så att STIM kan se till att ersättningen också hamnar hos rätt musikskapare. Det blir då till ett fungerande ekosystem där ni har en viktig och värdefull del för vårt gemensamma musikliv. STIM är en medlemsorganisation utan vinstintresse.

Tack vare ett avtal med STIM kan medlemskörer i Sveriges Körförbund arrangera konserter utan att i förväg ansöka om tillstånd/licens. Med STIMs musiklicens har du frihet att använda all världens musik – allt från topplistornas hits till smal genremusik och säsongsklassiker.

När ni anordnar konsert, eller sjunger offentligt i andra sammanhang

Musikskapare är: tonsättare, kompositörer, textförfattare, arrangörer, låtskrivare, förlag

Musikanvändare är: alla som har del i att framföra musiken live, alla som spelar inspelad musik offentligt

En kör som ska ha ett offentligt framträdande (alltså ett framträdande som INTE är vid bröllop, begravningar, dop, vanliga gudstjänster, privata födelsedagsfester) är alltså skyldiga att se till att de musikskapare som skapat repertoaren får sin ersättning. STIM gör detta möjligt rent praktiskt genom att körerna följer dessa steg:

  1. LICENS

Kören klargör vem som är anordnare av framträdandet (kören själv, eller någon annan organisation eller företag), den som anordnar måste ha en licens för livemusik och inloggning på STIM. Medlemskörer i Sveriges Körförbund behöver inte ansöka om licens för att anordna evenemang, utan har redan licens genom sitt medlemskap i förbundet. Varje kör har sedan en egen inloggning till STIMs webtjänst. Om kören saknar inloggningsuppgifter för att redovisa via webbtjänsten var god kontakta STIMs kundservice kundservice@stim.se eller 08-7838830.

  • REDOVISA

När framträdandet har genomförts ska anordnaren (alltså ofta kören själv) logga in i STIMs webtjänst www.stim.se – MINA SIDOR och skapa ett evenemang för livemusik (musikanvändning – redovisa – välj licens – skapa evenemang) och där lägga till kören som artist/huvudakt. Evenemanget kompletteras med besökarantal och biljettpris exkl moms (eller antal entréfria besökare) – sedan kan evenemanget sparas i fakturaunderlag. Detta underlag använder då STIM för att fakturera anordnaren och sedan fördela pengar till musikskaparna. Se till att kontakt- och faktureringsadresser är aktuella på MINA SIDOR.

  • RAPPORTERA

För att veta bland vilka musikskapare pengarna ska fördelas så ska kören rapportera den kompletta repertoaren från framförandet. Titel, kompositör, arrangör, textförfattare – titta noga på noterna för att lämna rätt uppgifter. Kören loggar in på STIM och rapporterar spelning ”Live i Sverige”, där det evenemang som anordnaren har skapat nu syns för kören/artisten. Om inte evenemanget har skapats i förväg kan kören ändå rapportera, men måste då själva uppge information om anordnare, spelplats, och datum.

Anordnaren kan bifoga en detaljerad lista i pdf, eller skicka en länk till en spotify-spellista med repertoaren samtidigt som evenemanget skapas/redovisas i stället för att kören rapporterar digitalt i efterhand.

Annan musikanvändning än livemusik

Om kören har annan musikanvändning än livemusik, t ex musik på hemsidan så behöver man teckna en egen licens hos STIM. Här tecknar ni en ny licens: https://www.stim.se/sv/musikanvandare
Vid frågor om musikanvändning, kontakta Stim genom att mejla till: kundservice@stim.se

Korta fakta om STIM

Vad gör Stim?

  • Ser till att anslutna får betalt för sin musik
  • Samlar in pengar från hela världen
  • Arbetar för att stärka upphovsrätten
  • Musikfrämjande aktiviteter (t ex genom stipendier, stöd, utbildning)

Vilka är Stim?

  • Sveriges upphovsrättsorganisation för låtskrivare, kompositörer och musikförlag.
  • 100.000 anslutna låtskrivare & förlag
  • Representerar i princip all världens musik genom systersällskap i andra länder
  • Organisationen styrs av våra medlemmar utan vinstintresse

Aktuellt