Veljo Tormis hyllas med konsert i Lund

Tidigare i år gick den estniske kompositören Veljo Tormis bort. Han anses av många vara en av 1900-talets mest betydelsefulla körkompositörer. En av de körer som har honom som favorittonsättare är manskören Svanholm Singers från Lund. Den 7:e oktober hyllar de Tormis med en konsert i Allhelgonakyrkan.

Internationellt är Veljo Tormis känd för sin enorma produktion av körverk, fler än 500 körsånger, de flesta a cappella. Det mest kända utanför Estland, Raua needmine (Järnets förbannelse) handlar om krigets gissel. Detta stycke förbjöds av den sovjetiska regeringen, tillsammans med andra kontroversiella verk av Tormis.

– Vi har haft ett väldigt speciellt och personligt förhållande med Veljo Tormis, berättar Henrik Dahlgren, en av sångarna i Svanholm Singers.
– Därför kommer vi att göra en stor hyllningskonsert till honom i Allhelgonakyrkan i Lund.

Kören har samarbetat med Tormis som skrivit specifikt för Svanholm Singers i samband med att de gav ut en skiva som heter Tormis: Works For Men’s Voices. Under konserten kommer stycken ifrån denna skiva att framföras kopplade med personliga anekdoter och berättelser.

Foto: Emil Langvad

För info, se: www.svanholmsingers.se


Aktuellt