Barbershoppare drabbar samman

Vårens ankomst betyder nordiska mästerskap i barbershopsång. Först ut är herrarna, som tävlar den 21-22 april, i Växjö detta år. Och den 5-6 maj är det damernas tur i Karlstad.

Tävlingarna är öppna för allmänheten, så den som är nyfiken på barbershop kan köpa biljetter på plats eller på webben.

Barbershopparna kommer också att bjuda på ”mass-singing”, vilket innebär att de olika körerna samlas och sjunger gemensamt på stan. I Växjö sker det på lördagen den 22 april, klockan 13 på Stortorget medan damerna samlas på Stora Torget i Karlstad fredagen den 5 maj klockan 15.

SNOBS, Society of Nordic Barbershop Singers, heter organisationen som samlar de nordiska herrarna som sjunger barbershop och som anordnar de nordiska mästerskapen. SNOBS ingår i den internationella barbershoporganisationen BHS, Barbershop Harmony Society. Segrarna i de nordiska mästerskapen, såväl i kör som kvartett, får åka till USA och tävla i världsmästerskapen.

Damernas internationella barbershoporganisation heter Sweet Adelines International och den nordiska regionen kallas Nordic Light Region.

De svenska barbershopparna har kammat hem stora framgångar internationellt. Den som besöker damernas tävlingar i Karlstad kommer till exempel att få se de regerande världsmästarna i klassen medelstora körer, Pearls of the Sound, men också flera andra körer som har tävlat framgångsrikt i VM.

På herrsidan har bland annat Stockholmskören Zero8 (se bilden ovan!) haft stora framgångar och kvartetten Ringmasters vann VM 2012.   

Läs mer:

SNOBS 
BHS 
Sweet Adelines 
Nordic Light Region 

 Foto: Eric Ideler


Aktuellt