Lund Choral Festival drog storpublik

Lunds körfestival i oktober lockade fler besökare per konsert än någonsin – totalt 11 614 kom och lyssnade! Den har etablerat sig som en av de största körfestivalerna i sitt slag. Det blev en vecka med högklassig körsång inom alla tänkbara genrer.

Festivalen började som ett initiativ från stadens körer. Lunds kommun bestämde sig i mitten på 00-talet att man ville kandidera till Europas kulturhuvudstad 2014. I samband med det kläcktes många idéer till olika projekt. Körfestivalen var en av dem. Trots att Lund inte blev kulturhuvudstad levde festivalen vidare och firade 10-årsjubileum 2016.  

Malmöoperans kör och orkester som framförde Verdis Requiem och legendariska vokalgruppen Swingle Singers som inspirerat otaliga ensembler över hela världen tillhörde några av höjdpunkterna. Men Gerd Román Hall som är producent och konstnärlig ledare för festivalen var väldigt nöjd med samtliga inslag.

Malmöoperans kör bjöd på dramatiskt Requiem

– Genrebredden var enorm och den konstnärliga nivån var väldigt hög, även bland amatörkörerna, konstaterar hon.

På programmet stod också en galakonsert med 200 körsångare, Viktoria Tolstoy och Nisse Landgren som gästartister och körnestorn Robert Sund som dirigent.

Robert Sund, Nisse Landgren och Victoria Tolstoy tar ut svängarna på Galakonserten
I Galakören medverkade sångare från många olika körer.

Även barnen fick en egen festivalkonsert – SjungGung.

Inte mindre än 18 av de 33 programpunkterna hade fri entré. Många av dem som gick på de fria konserterna kom sedan även på de avgiftsbelagda och Gerd Romàn Hall upplever att publikunderlaget växte, att de fått allt fler nya besökare. Körsångarna själva har också i allt högre grad besökt varandras konserter.

Text: Petra Hansson
Foto: Nedim Nazerali + Lund Choral Festival

Lund Choral Festival
* Festivalen drivs sedan 2012 av Musik i Syd (länsmusiken) med stöd av av Lunds kommun.
* Den är en biennal, men genomförs även i mindre format under udda år, och då endast med lokala körer.
* Ett stort antal volontärer medverkar och möjliggör festivalen.
* Den finansieras bl.a. av samarbetspartners/sponsorer och Lunds kommun och till en mindre del av entréavgifter.
* Festivalen har tilldelats European Festivals Association’s utmärkelse EFFE, vilket innebär att den uppfyller kriterierna om hög konstnärlig kvalitet och betydande förankring på det lokala, nationella och internationella planet. 


Aktuellt