Damkörfestival samlar sångerskor i Uppsala

Kören La Cappella fyller 30 år och firar genom att samla 460 sångerskor och 25 körer från hela landet till en damkörfestival i fyra dagar. Höjdpunkten blir en stor festivalkonsert lördag den 1 oktober på Uppsala Konsert och Kongress.

– Vi vill synliggöra damkörssång i Sverige och samtidigt skapa en plattform för damkörer att knyta kontakter och nya samarbetspartners, säger Tony Margeta, dirigent för La Cappella.

Festivalen är ett sätt att fira att det är 30 år sedan Robert Sund startade La Cappella. Det gjorde han efter en resa i östra Europa, där han slagits av att det fanns gott om framstående damkörer. Varför fanns inga sådana i Sverige?

– 80 procent av de som kan sjunga är ju tjejer, ändå fanns det ingen damkör på hög nivå i Sverige. Det ville jag ändra på! Idag finns ett helt annat utbud av damkörer. Men det finns plats för ännu fler. Många blandade körer som har svårt att rekrytera i herrstämmorna skulle kunna gå över till att sjunga ren damkörsrepertoar, säger Robert Sund 30 år senare.

Nu hoppas han att körfestivalen i Uppsala ska ge en extra livsinjektion åt damkörssången i landet.

Bland de deltagande körerna finns Carolinae Damkör från Lund, Linnéa från Linköping, SALT från Stockholm och Ceciliae Vokalensemble från Sundsvall. Festivalen gästas även av den norska damkören Embla och isländska Kvennakór Garðabæjar.

Sångarna kommer att kunna delta i flera olika workshops, bland annat om kvinnorösten och om scenisk närvaro. Varje festivaldag kommer också att innehålla någon programpunkt som är öppen för allmänheten:

Festivalen inleds på torsdag kväll den 29 september med att La Cappella ger en invigningskonsert i Uppsala Domkyrka. Fredag kväll den 30 september deltar 15 körer i ett körmaraton i Baptistkyrkan med var sitt kortare program.

Lördag kväll den 1 oktober är det stor festivalkonsert på UKK. Alla de 26 körerna deltar och dirigerar gör bland andra La Cappellas tre dirigenter genom de 30 åren, Robert Sund, Karin Eklundh och Tony Margeta. Konferencier och gästartist är Staffan Lindberg, musiker och komiker känd från bland annat Viba Femba och SuperProffsEliten.

Söndag den 2 oktober avslutas festivalen med en konsert i Bälinge kyrka med två nordiska körer som gästar festivalen: Den norska damkören Embla och isländska Kvennakór Garðabæjar. Tidigare på söndagen deltar många av festivalens körer i gudstjänster i Uppsalas kyrkor.


Aktuellt