Svensk gospel på export

Gospelkör Spectra från Sundsvall har inlett ett spännande samarbete med en gospelkör i Harlem, New York. Ett fullspäckat program under sju dagar i oktober innehöll bland annat konserter, en workshop ihop med värdkören och en röstcoach från Broadway.

Detta USA-äventyr blev möjligt tack vare musikern Helén Teike som kommer från Sundsvall, men är bosatt i New York sedan många år. Hon skriver musik, leder lovsång och arbetar med körer i olika sammanhang.

Syftet med Spectras USA-resa var bland annat att utvecklas som gospelkör och därför anordnades en workshop Spectra tillsammans med värdkören New Light Baptist Church Choir.

Alla körmedlemmarna fick också individuell röstcoachning av sångpedagogen Teresa Bowers Parker som bland annat arbetar med artister på Broadway.

– För vår del handlar det bland annat om att sjunga med ett bra amerikanskt uttal. Det blir lite ”swinglish” ibland, säger Monika Rex, en av medlemmarna i Spectra.

En av dagarna ägnades åt skivinspelning. Spectra medverkar nämligen på två av sångerna på Helén Teikes nya skiva.

– Det tror vi kan öppna nya, spännande dörrar för oss, säger Monika Rex.

Kören sjöng i flera kyrkor under sin New York-vistelse. Två av höjdpunkterna var konserter i Queens och i Harlem

– När vi sjöng i Queens var det från början väldigt lite folk. Men det droppade in fler och fler, och de stod upp i bänkarna och klappade. Samma bemötande fick vi i Harlem. Det här är ju deras musik, berättar Monika Rex.

– Vi har svetsats samman som kör av att åka tillsammans på det här sättet. Vi har inspirerats och också fått bekräftelse på att vi är en duktig kör, sagt med största möjliga ödmjukhet. Det har varit en väldigt häftig resa.

Foto: Anders Nilsson


Aktuellt