Choir Aid på lördag i Lund

Att körsång kan få både sångare och publik att må bättre vet vi. Men varför inte ta det ett steg längre?

På lördag den 28 februari sjunger 200 körsångare från några av Lunds och Malmös främsta körer i Lunds Domkyrka. De pengar konserten Choir Aid genererar går direkt till hemlösa och EU-migranter.

– Jag har gått och sugit på detta ett tag, känt att vi borde göra något och varför inte göra det genom det vi kan bäst? säger Ulrika Emanuelsson, initiativtagare och körledare för Carolinae Damkör.

– Jag började fiska runt bland kollegorna, och gensvaret var oerhört positivt.

Beslut om att genomföra konserten togs så sent som i december. De deltagande körerna är Carolinae Damkör, Svanholm Singers, Lunds Akademiska Kör, Korallerna, Ostrochorus, Lunds kammarkör, Cantores Cathedrales och Petri Sångare.

– Varje kör får framträda själv i sju minuter, med stycken de själva valt. Sedan sjunger vi också ett antal verk tillsammans, berättar Ulrika Emanuelsson.

– Vi hade en repetition i tisdags och det blir ett minigenrep innan konserten. Mer behövs inte.

Inträdet till konserten, som hålls klockan 17.00, är gratis. Istället tas kollekt upp vid utgången. Alla insamlade pengar går oavkortat till Diakonicentralen och Crossroads Lund.

Redan nu finns planer på att gå vidare, till exempel genom att göra eventet årligen återkommande.

– Det finns gott om idéer. Kanske skulle man kunna spela in konserten och lägga ut den på nätet, för nedladdning mot en donation. Vi har mycket att spinna på. Men man måste börja någonstans, säger Ulrika Emanuelsson.

Foto på Carolinae Damkör: Eva Sjögren 


Aktuellt