Försommarfestivalen Körkraft laddar upp

Sveriges Körförbund arrangerar den 5-7 juni Försommarfestivalen Körkraft. Workshops, konserter och storkörsevenemang ska fylla de tre festivaldagarna. Nu hoppas förbundet att minst tusen körsångare vill komma till huvudstaden för att inspireras, och samtidigt fira körförbundets 90-åriga födelsedag.

–       Det här blir årets körfest, i en tid på året när Stockholm är som vackrast, säger Eric Sjöström, förbundsordförande.

Körsångarna ska både få lyssna och sjunga, men också naturligtvis träffas, umgås och utbyta erfarenheter. Invigningen sker i Kungsträdgården på fredagen klockan 14.00, med tal, uppträdanden och allsång under ledning av artisten och tidigare BWO-sångaren Martin Rolinski.

–       Vi har valt att lägga invigningen i Kungsträdgården så att riktigt många kan vara med. Samtidigt pågår matfestivalen Smaka på Stockholm, vilket gör det ännu trevligare, berättar Eric Sjöström.

Workshops, körmaraton och utställningar anordnas på Skeppsholmen, med Eric Ericsonhallen som nav. På Skeppsholmen hålls också storkörskonserten, under ledning av Robert Sund, på nationaldagen. Alla festivalens aktiviteter pågår på liten yta för att man enkelt ska kunna ta sig runt till fots.

Som festivalavslutning arrangeras på söndagseftermiddagen en jubileumskonsert med en ensemble ur Orphei Drängar och La Cappella. De båda körerna blandar musik från olika genrer och epoker, med varsitt program men också i flera gemensamma stycken.

Att delta i festivalen kostar 400 kronor för medlemmar i Sveriges Körförbund, och 600 kronor för övriga. Hela programmet ingår i priset, förutom avslutningskonserten som kostar 80 kronor för den som har ett festivalpass.

–       Vi hoppas att riktigt många ska vilja komma, säger förbundsdirektören Kerstin Fondberg.

–       På vissa workshops kommer det att finnas ett tak på antalet deltagare, därför är det först till kvarn och den som har spetsat in sig på en särskild workshop bör skynda på med anmälan.

Alla detaljer i programmet, schema samt anmälningsformulär kommer att finnas på Sveriges Körförbunds hemsida från den 12 januari. Sista anmälningsdag är den 31 mars.

Festivalen arrangeras med stöd Kulturens Bildningsverksamhet och Eric Ericson International Choral Centre. Försommarfestivalen Körkraft gick tidigare under benämningen Expo.

Ur innehållet:

Folklig sång och sångstil – om trallen med sångpedagogen Carl-Erik Carlsson

Sånger och sångteknik för mogna röster – hur förhindrar vi att rösten åldras ”fel”? Irene Perdahl, lärare och kyrkomusiker

Föreläsning: Sång och din hälsa – Töres Theorell, professor vid Karolinska Institutet

Sjunga med öronen och andas musik – om sambandet mellan sång, andning och gehör med Incca Rasmusson, dirigent och lärare

Sjung av hjärtat sjung! – om körsång och hjärtverksamhet samt scenisk kör och musikalisk kommunikation. Anci Hjulström, sångerska och workshopledare, och Rickard Åström, pianist och musikforskare

Jojkens tonvärld – med samiska regissören Åsa Simma

Sång för män – med dirigenten Robert Sund

Sång för kvinnor – med dirigenten Karin Eklundh

Röstplacering – om din plats i kören, med dirigenten Tony Margeta

Workshop med sångpedagogen Kevin Smith

Gospelworkshop

På bilden: Martin Rolinski håller i allsång vid invigningen. Foto: Richard Frantzen.


Aktuellt