Tonsättare

Stamrepertoar i all ära, men visst vore det fantastiskt att få ta del av nyskriven musik? Här finns möjligheter till samarbeten med tonsättare för att skapa nya musikaliska resor för din kör, och på tonsättarnas hemsidor kan du finna deras befintliga musikutgivningar.

Karin Rehnqvist

Stockholm

Karin Rehnqvist är tonsättare, vars musik rör sig i gränslandet mellan folk- och konstmusik. Den uråldriga sångteknik som kallas kulning har hon integrerat i ett modernistiskt och högst personligt tonspråk. Karins musik har blivit känd både i Sverige och utomlands, och hon är i dag en av de mest spelade svenska tonsättarna på den internationella scenen och är många gånger prisbelönt. 2009-2021 var Karin Rehnqvist professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes musik finns utgiven på skivmärkena BIS, Phono Suecia och Intim Musik. Cd:n LIVE belönades med en Grammis 2014 för årets bästa klassiska album.<br /> 2022 fick Karin Nordiska Rådets Musikpris för verket Silent Earth, för kör och orkester.

Skicka e-post Gå till hemsida

Henrik Dahlgren

Lund

Henrik Dahlgren är en svensk kompositör utbildad vid musikhögskolan i Malmö, Royal College Of Music i London & University of Aberdeen, Skottland. Henrik är en ofta anlitad kompositör/arrangör som huvudsakligen jobbar med vokalmusik, ofta gränsöverskridande, och i varierande genrer. Henrik har bl.a. arbetat med ensembler som Svanholm Singers, VoNo, Vocal Art Ensemble of Sweden, USC Thornton Chamber Singers, San Diego Master Chorale, Pro Coro Canada, och US Air Force Academy Band.

Skicka e-post Gå till hemsida

Maria Lithell Flyg

Stockholm

Maria Lithell Flyg är utbildad och verksam tonsättare inom nutida konstmusik, med ett förflutet som sångerska. Hon skriver innerlig musik för både kör, kammarmusik, orkester och opera. Hon har skrivit verk till såväl Kungliga Operan, Sofia Vokalensemble, Vokalharmonin, Martin Sturfält, Cecilia Zilliacus, Olle Persson, Lisa Carlioth, Adolf Fredriks Flickkör som medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har släppt två skivor med urval av sin kammarmusik 2019 och 2022 (distribution Naxos).

Skicka e-post Gå till hemsida

Sven Hagvil

Motala

Tonsättare. Jag komponerar mest för kör och mindre instr. ens. men också bl.a. till föreställning med poeten Bob Hansson. Artister: Anders Paulsson, Jacob Kellermann, Dan Larsson, Miriam Treichl, Mikaeli Kammarkör, Johannes Kammarkör, Östgöta Kammarkör, Golden Gate Men´s Choir, Kammerchor Hannover, La Cappella, Svanholm Singers och många fler. Noter finns på Gehrmans, Bo Ejeby Förlag, Wessmans & Noteria. ”Musiken tar vid där orden inte räcker till, men den är för den skull inte mindre verklig och sann.”

Skicka e-post Gå till hemsida

Agneta Sköld

Västerås

Körledare och tonsättare. Pensionerad från mitt jobb som kyrkomusiker. Har lett Mariakören i Västerås domkyrka under många år. Årets körledare 1998. Mitt fokus ligger på att skriva för kör, a cappella eller med instrument. ”Hennes musik är fylld med några av de mest vackert utformade melodier, djupt engagerad koppling till texten, ett harmoniskt språk som ofta innehåller modala blandningar och är suggestivt och gripande och en exemplarisk förståelse för körtextur.” Mina verk finns utgivna hos Gehrmans, Wessmans och Ejeby.

Skicka e-post Gå till hemsida

Stefan Klaverdal

Ängelholm

Stefan Klaverdal är tonsättare baserad i Sverige som studerat för Maurice Karkoff, Hans Gefors och Javier Alvarez bland andra. Klaverdals musik kan beskrivas som kaleidoskopisk och vackert melodisk. Han har en bakgrund som körsångare ibland annat Lunds Vokalensemble och intresserar sig mycket för musik som på något sätt berättar en historia. Musiken har vunnit flera priser, som t.ex. det internationellt prestigefulla IMEB i Bourges. Oratoriet ”Levande Vatten” fick 2008 Svenska Kyrkans kulturstipendium. 2012 erhöll han Prins Eugenes kulturpris för sitt gränsöverskridande och innovativa arbete och 2023 komponerade han ett stort verk för kör och orkester till Lunds domkyrkas 900-årsjubileum.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anders Nyberg

Dala-Floda

Jag är kördirigent, kompositör, förläggare, poet, vandrare och Oscarsnominerad filmmanusförfattare. Jag har arbetat som frilansande körmusiker hela livet i över 30 länder på 6 kontinenter och gett ut över 400 körkompostitioner på mitt förlag Peace of Music Publishing AB. Jag är från Dalarna men har även ett sydafrikanskt medborgarskap vilket avspeglas i min produktion, som även innefattar pop, jazz, gospel, visa, ”klassiskt”. Jag har även initierat begreppet ”Sång & Gång” - körturné till fots.

Skicka e-post Gå till hemsida

Mårten Jansson

Uppsala

Tonsättare av främst sakral vokalmusik även om jag naturligtvis gärna skriver även annat. Min musik har beskrivits både som så sorglig som om fåglar som tappat sina vingar och som den gladaste klassiska musik de hört. Mina mest spridda verk är Requiem Novum för sopransolist, kör och orkester inspelad av VOCES8 och the Philharmonia samt det över 200 gånger framförda Missa Popularis för kör och stråkorkester. Till detta kommer åtskilliga stycken för kör a cappella för allt från barnkör till proffs.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anna-Karin Klockar

Falun

Efter studier i arrangering/komposition på Musikhögskolan i Stockholm följde ca 25 år som arrangör och kompositör inom film- och TV-industrin i Italien, vilket gjorde att jag gärna rör mig inom många genrer, stilar och sammanhang. Jag återvände till Sverige. Mycket körmusik har det blivit sedan dess, men även kompositioner för olika ensembler och orkestrar. De flesta körverken finns utgivna på Gehrmans.

Skicka e-post Gå till hemsida

Paula af Malmborg Ward

Göteborg

Jag är född 1962. Har skrivit musik, sjungit och spelat så länge jag minns. På 80-talet gjorde jag en del köprogram med egna låtar, var ledare på körstämman i Skinnskatteberg ett par år. Hade egna grupper, arrade, skrev teatermusik, var kapellmästare, presentatör i TV m.m. Efter musiklärar -och arrangerings-examen utbildade jag mig till tonsättare och är heltidsfrilanstonsättare med tonvikt på opera, orkestermusik och kör. 2022 spelade jag in och gav ut 37 av mina 80-talslåtar på Imogena Records, "Pållans låtar - till slut från början". Är lyckligt lottad som får möjlighet använda hela mitt musikaliska jag. Styrelseledamot i Kungliga Musikaliska Akademiens sedan januari 2023.

Skicka e-post Gå till hemsida

Robert Sund

Uppsala

Robert Sund sjunger, spelar, arrangerar, komponerar och dirigerar. Hans mångsidighet har gett honom en stark position i svenskt och internationellt musikliv. Han har varit dirigent för Allmänna Sången i Uppsala och Orphei Drängar, och han grundade och ledde både La Cappella och Uppsala Musikskolas Kammarkör. Han har undervisat i dirigering och ensembleledning vid Kungliga Musikhögskolan och som lärare, föreläsare och gästdirigent i Europa, Asien, Afrika och Syd- och Nordamerika. Roberts tonsättningar och arrangemang har väsentligt berikat den svenska körrepertoaren. Han utsågs 1993 till Årets Körledare i Sverige.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anna Cederberg-Orreteg

Stockholm

Anna Cederberg-Orreteg, född och uppvuxen i Stockholm där jag också bor och har arbetat som musiklärare i 40 år. Numera pensionär men fortsatt verksam som tonsättare/arrangör, körledare och gästföreläsare.

Skicka e-post Gå till hemsida

Elise Einarsdotter

Stockholm

"Kompositören och pianisten Elise Einarsdotters musik kretsar mycket kring möten mellan de olika traditionerna, liksom mellan rösterna och instrumenten, solovokalisterna och kören, texterna och sången. Och inte minst viktigt: mellan komposition och improvisation. I det mötet sitter själva essensen av Einarsdotters övergripande, kreativa grepp", Johannes Cornell, Dagens Nyheter."Einarsdotters förmåga att hitta de öppna rymderna av sångbarhet hos poeterna är ett mästerskap hon burit under lång tid", Magnus Östnäs, LIRA. Körverk i urval: Suites for Voices & Instruments, Shimmer, Rosenäng.

Skicka e-post Gå till hemsida

Helena Martinsson

Stockolm

Helena, som även är sångerska, skriver framför allt vokal musik, men har även skrivit en stråkkvartett och ett stycke för kammarorkester, samt filmmusik till Film Music Live Score 2019. Under 2022 uruppfördes Helenas kammaropera Bål i Stockholm med stöd av Musikverket. Helena erhöll stipendium från STIM under hösten 2022. I augusti 2023 uruppfördes ett beställningsverk av Svenska kyrkan i Umeå och Ensemble3 för sång, klarinett och gitarr – Mitt i fallet – en triptyk på texter av Susanne Dahl. Under samma år har Helenas två körstycken Aftonbön och Nattens djupa violoncell (SATB, texter Boye) uppförts vid två tillfällen av Hedvig Eleonora Kammarkör och Aftonbön även av Huddinge Kammarkör. 2021 uruppförde Helena själv sin sångcykel Träd och människor (5 sånger), på dikter av Boye, tillsammans med Eric Skarby i Söderledskyrkan, Stockholm. Under 2024 arbetar hon med körstycken för damkör (SSA) och är öppen för beställningar. Pedagogiskt utbildning från KMH, kompositionsstudier för Peter Lyne och David Saulesco vid Härnösands fhsk under 2019-2021. För noter på befintlig musik, kontakta via mail eller sök på Svensk Musiks databas (fr mars 2024).

Skicka e-post Gå till hemsida

Kjell Perder

Stockholm

Tonsättare av inte minst vokalmusik, med musik framförd i mer än 20 länder i fyra världsdelar. Körverk - sakrala och profana - av skiftande svårighetsgrad och omfattning, se www.perder.se/works. Tidigare lektor vid KMH och gästlärare vid flera andra högskolor och universitet. Arrangör och kördirigent, författare till boken Älska körsång! (Wessmans förlag). Öppen för workshops kring nutida musik, notläsning, gehörsträning och instudering.

Skicka e-post Gå till hemsida

Maria Hulthén Birkeland

Stockholm

Maria är tonsättare och har verkat sedan beställningsverket Ljus och Hopp - mässa i folkton 2001, där recensenten i Falu Kuriren skrev "Mässan i folkton bör betraktas som ett genombrott". Verket har uppförts under bl.a. Körstämman i Skinnskatteberg och sedan dess har Maria utkommit med ett sakralt eller profant verk per år. Maria komponerar gärna körverk, men hennes musik till teaterpjäser och dansföreställningar, samt dokumentärfilmer. Tonspråket är melodiskt och har en klang av tydliga nordiska stråk. Hon samarbetar gärna med körer, som tonsättare, och som sångerska och musiker. Hennes verk finns utgivna bl a på Notfabriken, Gehrmans och Wessmans förlag.

Skicka e-post Gå till hemsida

Jan Yngwe

Göteborg

Dirigent , tonsättare och dessutom Professor i Körsång och Dirigering vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg . Också internationellt verksam, som dirigent, tonsättare, jurymedlem, pedagog och föreläsare. Jan är sedan 1978 dirigent för Vocal Art Ensemble of Sweden, en stark röst i det svenska och internationella körlivet. 2004 tilldelades Jan Yngwe Johannes Norrby-medaljen för ”en mångårig, framgångsrik och ytterst kvalificerad verksamhet som kördirigent” och han blev dessutom utnämnd till Årets Körledare 2015 “för sin höga konstnärliga kvalitet under decennier som tongivande i det svenska och internationella körlivet”.

Skicka e-post

Josef Sjöblom

Stockholm

Vill din kör förverkliga en idé, men behöver den där extra kunskapen eller kontakterna som krävs för att få ihop alla bitar? De senaste åren har jag samarbetat med körer som pianist, kapellmästare, arrangör/tonsättare, kreatör och producent. Det har bl.a. resulterat i musikvideor, julskiva, sceniska framställningar, samarbeten med artister från olika länder, körsång till bildkonst, dokumentär och beställningsverk. Besök min hemsida för mer inspiration och exempel på projekt. Utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och frilansar som musikalisk kreatör och dirigent för popkören Take A Note. Samarbetar även med The Real Group Academy.

Skicka e-post Gå till hemsida

Katarina Henryson

Stockholm

Sångerska inom jazz, visa och fri improv med rötter i körsången. Tillsammans med fyra personer startade jag The Real Group 1984 och arbetade som sångerska på heltid inom gruppen i 32 år. Konstnärlig ledare för EIC och konsertperformanceserien 360°, Autodidakt dirigent. VD för The Real Group Academy som genomför inspirationsdagar, kör och ensemblecoachings, dirigentkurser samt vokalfestivaler. Jag arbetar med ensembler inom alla genrer. En halvdag c.a fyra timmar är ett bra format. Jag arbetar gärna med en annan ledare med två eller tre grupper om en heldag önskas. Jag blandar gärna övningar med coaching av ensemblens befintliga repertoar.

Skicka e-post Gå till hemsida

Susanne Fellbrink

Sunsvall

Susanne Fellbrink har arbetat som sångerska och låtskrivare i många år och som körledare för sin stora kör, Popitoppkören i Sundsvall (där alla får vara med) i 8 år. Hon är även författare med sex utgivna spänningsromaner som utspelar sig i musikbranschen. I sommar debuterar hon med en sommarvarm feelgood om oväntad vänskap och om körsångens läkande kraft.

Skicka e-post Gå till hemsida

Jan Kenneth Rönning

Örebro

Jag driver Arrak musik, som säljer noter på nätet, främst körarrangemang på populära sånger i sättning för damkör, manskör eller blandade körer. Arrangerar mycket, har stor erfarenhet och har varit kyrkomusiker i drygt 30 år. Arrangerar också på uppdrag för normala, men även udda sättningar, både kör och orkester. Jag har tonsatt och skrivit text till en del av utbudet.

Skicka e-post Gå till hemsida

Steven Hansen

Helsingborg

Har hållit på med körsång och låtskriveri i snart 40 år. Studerade arrangering/komposition för Tobias Broström på Sundsgårdens folkhögskola 2003-2005 samt ett halvår på Malmö musikhögskola. Skriver främst för kör eller mindre ensembler. Skrivit till bl.a. Helsingborgs Kammarkör, Svanholm Singers, zero8, S:t Jacobs Vokalensemble och Damkören SALT. Utöver dessa fått verk framförda av ett flertal svenska och utländska körer. Smakprov finns på Soundcloud och Youtube, sök på ”Ankarspice”.

Skicka e-post Gå till hemsida

Kitte Ström

Stockholm

Jag jobbar som sångerska och har mitt "paradnummer" i Ellingtons "Sacred Consert" där jag varit solist många gånger. Jag är ofta solist på körkonserter där man sjunger jazz, gospel, soul, folkmusik mm. Jag har skrivit en mässa för kör, band och solist. Medelsvår nivå SATB-kör. För övrigt jobbar jag som körledare och sångpedagog. När jag blir anlitad är det ofta för att jobba med teknik, hitta sväng, prova nya genrer. Även här jobbar jag främst med jazz, soul, gospel och liknande. Jag är sångpedagog och jobbar även där främst i dessa genrer.

Skicka e-post Gå till hemsida

Marie Bejstam

Stockholm

Kulturentreprenör, körpedagog och frilans med stort hjärta för barn och ungas sång. Arbetar med egna körer, för KMH, på Bromma Folkhögskola, med Kulturfyren samt som frilans. Är VD och en av grundarna av Kulturfyren Gamla Stan, en mötesplats för proffs och amatörer främst inom körsångsområdet. Kulturfyren driver projekt som Framtidskören, Skeppsholmlägren, Körkraft, BUS Academy och Stora Skolkörfestivalen. Körledare för Spektrumkörerna i Botkyrka samt nationella vokalensemblen Vocal Colors.

Skicka e-post Gå till hemsida

Kajsa Norrby

Valdemarsvik

Kajsa Norrby – sångerska, sångskrivare, körledare & kulturproducent. Hennes rötter är bl.a i folksång, klassisk sång, samt teater. Energi, humor, närvaro & mod att i enkelhet skapa storartad musik & scenkonst tillsammans genomsyrar hennes arbete. Hon jobbar med stämsång & improvisation a capella, med kropp & gehör som instrument. Kajsa är aktiv i det internationella körledarnätverket Natural Voice. Hon frilansar som körledare & artist samt driver Långrådna Kultur i Östergötland.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anton Alexis Hallgren

Stockholm

Mitt namn är Anton Alexis Hallgren och jag kommer från Stockholm. Jag har sjungit i kör sen så länge jag kan minnas. År 2020 grundade jag kören Haga Vokalensemble som båstår av 16 utbildade sångare och samma år kom jag även in på kandidatprogrammet i kördirigering på Kungliga musikhögskolan. Utöver dirigerandet och studierna så jobbar jag även som frilansande sångare. Jag är även tonsättare och arrangör av körmusik och har skrivit arrangemang till TV och film. Jag har bland annat arrangerat all körmusik åt netflixserien Young Royals.

Skicka e-post

Henrik och Magnus Rongedal

Stockholm

Sveriges mest musikaliska tvillingar gör ingen besviken. Efter genombrottet i ”Så ska det låta” och "Melodifestivalen" har Rongedal släppt 3 album och turnerat sig genom Sveriges avlånga land. Rongedal har även synts i andra populära TV-program såsom "Sommarkrysset", "Doobidoo", "Körslaget", "Bingolotto", "Go ́kväll" och galor som "Världens Barn", "Eldsjälsgalan", "Uppesittarkväll", "Nationaldags- /Nyårs-firande" från Skansen m m. En spelning med Rongedal innebär att publiken får se och höra på musikalitet i dess bästa form varvat med värme och humor.

Skicka e-post Gå till hemsida

Eva Rune

Grycksbo

Jag jobbar både med och utan noter, och har lång erfarenhet av kör på gehör. Det blir musik ur den svenska körskatten, folkmusik från hela Norden och med utblick mot andra språkområden, nykomponerat och tidig musik. Gränslandet mellan det fastlagda och det improviserade ligger mig varmt om hjärtat. Min mentor och goda vän Gunnar Eriksson i Ljungskile är en stor inspirationskälla i mitt sätt att leda kör. Citat från en av mina körsångare: "Du leder på ett sätt där du har tilltro till människorna och situationen. Ett sätt som inte bara är inspirerande rent musikaliskt, utan även ett synsätt som jag skulle önska fanns i olika sammanhang." Jag har konstnärlig masterexamen i musik, Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anton Leanderson-Andréas

Folkärna

Anton Leanderson-Andréas är körledare och kompositör och undervisar sedan 2011 i vokalensemble, kör och dirigering vid folkhögskolorna Sjövik och Bollnäs. Han var med och bildade den prisade och världsturnerande vokalensemblen Vocado 2004 och leder körerna A Capriccio och Västerås Kammarkör. Anton är regelbundet efterfrågad att hålla workshops för körer och vokalensembler i traditionell liksom rytmisk ensemble- och körsång.

Skicka e-post Gå till hemsida

Fredrik Berglund

Göteborg

Fredrik är arrangör och kördirigent som med sitt lekfulla sätt vill inspirera såväl körsångare som publik till stor sångglädje. Han delar sin tid mellan att undervisa på några av landets ledande musikutbildningar och att frilansa som körledare, inspiratör, musiker, regissör och producent. Som grundare till musiktjänsten We Are Voice har han ett stort nationellt som internationellt nätverk där han kontinuerligt samarbetar med arrangörer, artister och musiker av högsta klass. ”Mölndals kammarkör, Rytmus Youth Choir och Örebro University Choir är några av de ensembler som jag arbetar med kontinuerligt där vi i varje repetition försöker inspirera och utmana varandra! Välkommen att kontakta mig för samarbeten av olika slag!”

Skicka e-post