Tonsättare

Stamrepertoar i all ära, men visst vore det fantastiskt att få ta del av nyskriven musik? Här finns möjligheter till samarbeten med tonsättare för att skapa nya musikaliska resor för din kör, och på tonsättarnas hemsidor kan du finna deras befintliga musikutgivningar.

Karin Rehnqvist

Stockholm

Karin Rehnqvist är tonsättare, vars musik rör sig i gränslandet mellan folk- och konstmusik. Den uråldriga sångteknik som kallas kulning har hon integrerat i ett modernistiskt och högst personligt tonspråk. Karins musik har blivit känd både i Sverige och utomlands, och hon är i dag en av de mest spelade svenska tonsättarna på den internationella scenen och är många gånger prisbelönt. Sedan 2009 är Karin Rehnqvist även professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes musik finns utgiven på skivmärkena BIS, Phono Suecia och Intim Musik. Cd:n LIVE belönades med en Grammis 2014 för årets bästa klassiska album.

Skicka e-post Gå till hemsida

Henrik Dahlgren

Lund

Henrik Dahlgren är en svensk kompositör utbildad vid musikhögskolan i Malmö, Royal College Of Music i London & University of Aberdeen, Skottland. Henrik är en ofta anlitad kompositör/arrangör som huvudsakligen jobbar med vokalmusik, ofta gränsöverskridande, och i varierande genrer. Henrik har bl.a. arbetat med ensembler som Svanholm Singers, VoNo, Vocal Art Ensemble of Sweden, USC Thornton Chamber Singers, San Diego Master Chorale, Pro Coro Canada, och US Air Force Academy Band.

Skicka e-post Gå till hemsida

Maria Lithell Flyg

Stockholm

Maria Lithell Flyg är utbildad och verksam tonsättare inom nutida konstmusik, med ett förflutet som sångerska. Hon skriver innerlig musik för både kör, kammarmusik, orkester och opera. Hon har skrivit verk till såväl Kungliga Operan, Sofia Vokalensemble, Vokalharmonin, Martin Sturfält, Cecilia Zilliacus, Olle Persson, Lisa Carlioth, Adolf Fredriks Flickkör som medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har släppt två skivor med urval av sin kammarmusik 2019 och 2022 (distribution Naxos).

Skicka e-post Gå till hemsida

Sven Hagvil

Motala

Tonsättare. Jag komponerar mest för kör och mindre instr. ens. men också bl.a. till föreställning med poeten Bob Hansson. Artister: Anders Paulsson, Jacob Kellermann, Dan Larsson, Miriam Treichl, Mikaeli Kammarkör, Johannes Kammarkör, Östgöta Kammarkör, Golden Gate Men´s Choir, Kammerchor Hannover, La Cappella, Svanholm Singers och många fler. Noter finns på Gehrmans, Bo Ejeby Förlag, Wessmans & Noteria. ”Musiken tar vid där orden inte räcker till, men den är för den skull inte mindre verklig och sann.”

Skicka e-post Gå till hemsida

Mårten Jansson

Uppsala

Tonsättare av främst sakral vokalmusik även om jag naturligtvis gärna skriver även annat. Min musik har beskrivits både som så sorglig som om fåglar som tappat sina vingar och som den gladaste klassiska musik de hört. Mina mest spridda verk är Requiem Novum för sopransolist, kör och orkester inspelad av VOCES8 och the Philharmonia samt det över 200 gånger framförda Missa Popularis för kör och stråkorkester. Till detta kommer åtskilliga stycken för kör a cappella för allt från barnkör till proffs.

Skicka e-post Gå till hemsida

Paula af Malmborg Ward

Göteborg

Jag är född 1962. Har skrivit musik, sjungit och spelat så länge jag minns. På 80-talet gjorde jag en del köprogram med egna låtar, var ledare på körstämman i Skinnskatteberg ett par år. Hade egna grupper, arrade, skrev teatermusik, var kapellmästare, presentatör i TV m.m. Efter musiklärar -och arrangerings-examen utbildade jag mig till tonsättare och är heltidsfrilanstonsättare med tonvikt på opera, orkestermusik och kör. 2022 spelade jag in och gav ut 37 av mina 80-talslåtar på Imogena Records, "Pållans låtar - till slut från början". Är lyckligt lottad som får möjlighet använda hela mitt musikaliska jag. Styrelseledamot i Kungliga Musikaliska Akademiens sedan januari 2023.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anna Cederberg-Orreteg

Stockholm

Anna Cederberg-Orreteg, född och uppvuxen i Stockholm där jag också bor och har arbetat som musiklärare i 40 år. Numera pensionär men fortsatt verksam som tonsättare/arrangör, körledare och gästföreläsare.

Skicka e-post Gå till hemsida

Elise Einarsdotter

Stockholm

"Kompositören och pianisten Elise Einarsdotters musik kretsar mycket kring möten mellan de olika traditionerna, liksom mellan rösterna och instrumenten, solovokalisterna och kören, texterna och sången. Och inte minst viktigt: mellan komposition och improvisation. I det mötet sitter själva essensen av Einarsdotters övergripande, kreativa grepp", Johannes Cornell, Dagens Nyheter."Einarsdotters förmåga att hitta de öppna rymderna av sångbarhet hos poeterna är ett mästerskap hon burit under lång tid", Magnus Östnäs, LIRA. Körverk i urval: Suites for Voices & Instruments, Shimmer, Rosenäng.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anders Widmark

Uppsala

Jag gillar kombinationen av blandad kör och solopiano. På Wessmans finns tidigare utgivna stycken i arrangemang av bl a Staffan Lindberg. Jag skriver just nu även ny körmusik och ser fram emot nya möten med svenska körer.

Skicka e-post Gå till hemsida

Tina Ahlin

Stockholm

Tina Ahlin är pianist, sångerska, munspelare och kompositör sedan 35 år tillbaka. Genom åren har Tina samarbetat med en rad kända namn, såsom Hasse Alfredson, Robert Broberg, Lisa Nilsson, Olle Adolphson för att nämna några. Hon arbetar årligen även med körer, orkestrar och storband. Tina har varit programledare i en serie uppskattade musikmöten i SVT, släppt grammis-nominerade soloskivor och gett ut två böcker. Hon samarbetar regelbundet med Orsa Spelmän, Malena Ernman och Bengan Janson. Våren 2021 fick Tina SKAP:s Taube-stipendium och våren 2022 Tage Danielssons vänners stipendium. Tina Ahlin är aktuell med en nyskriven körsvit med Tage Danielssons varma och underfundiga poesi.

Skicka e-post Gå till hemsida

Kjell Perder

Stockholm

Tonsättare av inte minst vokalmusik, med musik framförd i mer än 20 länder i fyra världsdelar. Körverk - sakrala och profana - av skiftande svårighetsgrad och omfattning, se www.perder.se/works. Tidigare lektor vid KMH och gästlärare vid flera andra högskoleprovs universitet. Arrangör och kördirigent, författare till boken Älska körsång! (Wessmans förlag). Öppen för workshops kring nutida musik, notläsning, gehörsträning och instudering.

Skicka e-post Gå till hemsida

Maria Hulthén Birkeland

Stockholm

Maria är tonsättare och har verkat sedan beställningsverket Ljus och Hopp - mässa i folkton 2001, där recensenten i Falu Kuriren skrev "Mässan i folkton bör betraktas som ett genombrott". Verket har uppförts under bl.a. Körstämman i Skinnskatteberg och sedan dess har Maria utkommit med ett sakralt eller profant verk per år. Maria komponerar gärna körverk, men hennes musik till teaterpjäser och dansföreställningar, samt dokumentärfilmer. Tonspråket är melodiskt och har en klang av tydliga nordiska stråk. Hon samarbetar gärna med körer, som tonsättare, och som sångerska och musiker. Hennes verk finns utgivna bl a på Notfabriken, Gehrmans och Wessmans förlag.

Skicka e-post Gå till hemsida

Lena Willemark

Stockholm

Folkmusiken är min vandringsstav när jag besöker olika musikaliska landskap. Den är min ständiga grundfärg oavsett om det är traditionell musik, improvisationsmusik eller västerländsk klassisk musik. Jag har turnérat runt om i världen i 40 år och blir ständigt inspirerad i mitt konstnärliga skapande. Att arbeta och skapa med körer är helt underbart! Under åren har det blivit en hel del alster komponerade/arrangerade för kör, av mig. Närvaro, kommunikation och uttryck är självlysande ledord i mitt musikliv och i mina samarbeten.

Skicka e-post Gå till hemsida

Katarina Henryson

Stockholm

Sångerska inom jazz, visa och fri improv med rötter i körsången. Tillsammans med fyra personer startade jag The Real Group 1984 och arbetade som sångerska på heltid inom gruppen i 32 år. Konstnärlig ledare för EIC och konsertperformanceserien 360°, Autodidakt dirigent. VD för The Real Group Academy som genomför inspirationsdagar, kör och ensemblecoachings, dirigentkurser samt vokalfestivaler. Jag arbetar med ensembler inom alla genrer. En halvdag c.a fyra timmar är ett bra format. Jag arbetar gärna med en annan ledare med två eller tre grupper om en heldag önskas. Jag blandar gärna övningar med coaching av ensemblens befintliga repertoar.

Skicka e-post Gå till hemsida

Tobias Bennsten

Stockholm

Hej kära medmusiker! Här har ni en samarbetspartner som gillar att hitta nya, finurliga lösningar på gamla problem! Med en bred bakgrund inom solosång (Operahögskolan och KMH), körledning och pedagogik jobbar jag metodiskt och nyfiket med körsjungandets alla delar. Jag kan hjälpa er med sångteknik, Blixtkör (gehörsträning, intonation och konsertrepertoar i tidseffektiv kombination), sångspecialiserad notläsning samt arrangering och komposition skräddarsydd utifrån körens styrkor. Hoppas vi hörs!

Skicka e-post

Peder Karlsson

Umeå

Musiker med rösten som instrument; arrangör, kompositör, och lärare i innovativ körledning. Medgrundare av The Real Group, medlem 1984-2010. Musikalisk chef för Perpetuum Jazzile från Slovenien 2011-2014, mentor 2014-17 åt samma grupp. Sedan 2016 adjungerad professor vid Royal Academy of Music i Aarhus & Aalborg, Danmark (RAMA), med särskilt ansvar för: - Musikalisk och social interaktion, - Metodik för sångares förståelse för rytm, intonation och samklang, - Konstnärligt ledarskap.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anders Edenroth

Sångare, kompositör, textförfattare, dirigent och mentor. Grundare av vokalkvintetten the Real Group och medlem 1984-2021 med 23 albumproduktioner och drygt 3.000 konserter världen över. Utbildad på KMH i Stockholm med avslutande diplomutbildning 1988-89. Kompositör och textförfattare till mycket av vokalgruppens repertoar samt till andra svenska och utländska ensembler. Stipendier bl a från Konstnärsnämnden, STIM och Povel Ramels Karamellodikt samt en Grammis. Undervisar varierar i repetitionsmetodik, arrangering, komposition, studioteknik och gehörsträning.

Skicka e-post Gå till hemsida

Marie Bejstam

Stockholm

Kulturentreprenör, körpedagog och frilans med stort hjärta för barn och ungas sång. Arbetar med egna körer, för KMH, på Bromma Folkhögskola, med Kulturfyren samt som frilans. Är VD och en av grundarna av Kulturfyren Gamla Stan, en mötesplats för proffs och amatörer främst inom körsångsområdet. Kulturfyren driver projekt som Framtidskören, Skeppsholmlägren, Körkraft, BUS Academy och Stora Skolkörfestivalen. Körledare för Spektrumkörerna i Botkyrka samt nationella vokalensemblen Vocal Colors.

Skicka e-post Gå till hemsida

Kajsa Norrby

Valdemarsvik

Kajsa Norrby – sångerska, sångskrivare, körledare & kulturproducent. Hennes rötter är bl.a i folksång, klassisk sång, samt teater. Energi, humor, närvaro & mod att i enkelhet skapa storartad musik & scenkonst tillsammans genomsyrar hennes arbete. Hon jobbar med stämsång & improvisation a capella, med kropp & gehör som instrument. Kajsa är aktiv i det internationella körledarnätverket Natural Voice. Hon frilansar som körledare & artist samt driver Långrådna Kultur i Östergötland.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anton Alexis Hallgren

Stockholm

Mitt namn är Anton Alexis Hallgren och jag kommer från Stockholm. Jag har sjungit i kör sen så länge jag kan minnas. År 2020 grundade jag kören Haga Vokalensemble som båstår av 16 utbildade sångare och samma år kom jag även in på kandidatprogrammet i kördirigering på Kungliga musikhögskolan. Utöver dirigerandet och studierna så jobbar jag även som frilansande sångare. Jag är även tonsättare och arrangör av körmusik och har skrivit arrangemang till TV och film. Jag har bland annat arrangerat all körmusik åt netflixserien Young Royals.

Skicka e-post

Henrik och Magnus Rongedal

Stockholm

Sveriges mest musikaliska tvillingar gör ingen besviken. Efter genombrottet i ”Så ska det låta” och "Melodifestivalen" har Rongedal släppt 3 album och turnerat sig genom Sveriges avlånga land. Rongedal har även synts i andra populära TV-program såsom "Sommarkrysset", "Doobidoo", "Körslaget", "Bingolotto", "Go ́kväll" och galor som "Världens Barn", "Eldsjälsgalan", "Uppesittarkväll", "Nationaldags- /Nyårs-firande" från Skansen m m. En spelning med Rongedal innebär att publiken får se och höra på musikalitet i dess bästa form varvat med värme och humor.

Skicka e-post Gå till hemsida

Eva Rune

Grycksbo

Eva Rune, folksångerska, musikskapare, körledare. Aktiv utövare i Sverige och internationellt med konsertturnéer och verksamhet inom scenkonst. Eva Rune samarbetar med en bred skara av konstnärer i olika genres och konstfält.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anton Leanderson-Andréas

Folkärna

Anton Leanderson-Andréas är körledare och kompositör och undervisar sedan 2011 i vokalensemble, kör och dirigering vid folkhögskolorna Sjövik och Bollnäs. Han var med och bildade den prisade och världsturnerande vokalensemblen Vocado 2004 och leder körerna A Capriccio och Västerås Kammarkör. Anton är regelbundet efterfrågad att hålla workshops för körer och vokalensembler i traditionell liksom rytmisk ensemble- och körsång.

Skicka e-post Gå till hemsida