Föreläsare

Kanske går du i fortbildningstankar för din kör eller i något annat av dina sammanhang? Dina kollegor? Nedan har du en mosaik av intressanta föreläsare att ta del av, vi lovar att ni kommer bli inspirerade!

Jonas Hagström

Östersund

Jonas Hagström är grundare av integrationskören The Rockin Pots. Kören startades på Grytans flyktingförläggning för att hjälpa nyanlända in i samhället. Under åren har The Rockin Pots synts flitigt i media runt om i hela landet och har uppträtt i samband med Eurovision Song Contest, Tomas Ledin 70 års kalas i Globen och mycket mer. Hösten 2022 visade också körens egna dokumentär Kören-undret i Östersund på TV4. Jonas föreläser idag över hela landet och berättar gärna historien om The Rockin Pots för att inspirera till integration och minska fördomar och rasism.

Skicka e-post Gå till hemsida

Johan Sundberg

Stockholm

Johan Sundberg är verksam som professor emeritus. Hans huvudsakliga forskning har handlat om rösten i tal och sång och om teorin bakom musikalisk interpretation. Johan föreläser om hur röstljud kommer till och hur man kan styra hur det låter, samt skillnaden mellan solist och koriströst.Johan är en mycket uppskattad föreläsare, dessutom med en förmåga att byta dialekter obehindrat under föredragets gång. Johan Sundberg har skrivit två böcker som används flitigt över världen; Musikens ljudlära, 2:a upplagan 1989, Proprius förlag, samt Röstlära, 3:e upplagan 2001, Proprius förlag.

Skicka e-post

Eva Bojner Horwitz

Stockholm

Eva Bojner Horwitz är professor i musik och hälsa vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, knuten forskare till Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet (KI). Hon är docent i socialmedicin, specialiserad inom psykosomatisk medicin och konstnärliga modaliteter; medgrundare av Center for Social Sustainability (CSS), KI där hon lyfter kulturella aktiviteters betydelse för social hållbarhet och hälsa. Hon är förankrad i tvärvetenskaplig forskning, och har författat vetenskapliga artiklar och böcker tex. Kulturhälsoboxen, Kultur för hälsans skull och Humanisera hälsovården med musik. Eva är känd internationellt för bl.a. implementering av musikaktiviteter i hälso- och sjukvårdssystem och i skolsystem. Hon föreläser i bl.a. musik och hälsa, sånghälsa, musik i livets slutskede, musik och social hållbarhet, musik och autism samt flow.

Skicka e-post

Sjungande barn

Sjungande barn är en landsomfattande rörelse initierad av Kungl. Musikaliska Akademien. Här kan alla som arbetar med barns sång hämta inspiration och synliggöra värdet av sångens plats i förskola och skola. Verksamheten fokuserar på repertoar, fortbildning, forskning och representation samt att stärka musikämnet. Musik är välgörande och bildande. Sjungande barn vill att alla barn ska växa upp med rösten som en självklar resurs för stärkt självförtroende, psykisk hälsa, inkludering och lärande.

Skicka e-post Gå till hemsida

Christian Schultze

Malmö

Christian Schultze är organist och körledare i S:t Johannes församling i Malmö och leder där bl.a. S:t Johannes kammarkör och Johanneskören, samt anrika Lunds Studentsångare. Han är flitigt anlitad som dirigent och föreläsare. 2023 kom boken "Kören som arbetsplats - om att starta, vårda och få en kör att växa" ut på Ejeby förlag. Den handlar om att vara körledare innebär mer än att musicera med en ensemble av sångare. Hur får vi en kör att växa, numerärt och musikaliskt? Hur tar vi oss an det sociala samspelet? Hur undviker vi att bränna ut oss i vår strävan efter en hög kvalitet i verksamheten? Christian Schultze ger föreläsningar på temat ""Kören som arbetsplats”.

Skicka e-post

Helene Lux Dryselius

Stockholm

Jag är certifierad i BiP™ Voice Training som använder talrösten som bas för att uppnå en sund sångteknik och en fri och dynamisk sångröst. BiP™ lär sångaren hur man, istället för att "göra ljud", kan använda text och interpretation för att skapa en homogen klang. BiP™ ger nya idéer och inspiration och jag har i över 20 år arbetat med enskilda sångare, ensembler och körer samt vidareutbildat sångpedagoger. Jag har även föreläst både i mindre sällskap och på stora internationella röstkongresser.

Skicka e-post Gå till hemsida

Birgitta Mannerström-Molin

Göteborg

Birgitta är sångpedagog och kördirigent. Hon undervisar på Högskolan för scen och musik i Göteborg samt på Hvitfeldtska musikgymnasiet. Birgitta är engagerad som kurshållare och kördirigent och har ett uppdrag hos Göteborgs Symfoniker som dirigent och konstnärlig rådgivare för ett av världens största musikläger för unga: SidebySide by El Sistema. Birgitta arbetar som projektledare för för SKUR - Sveriges Kyrkosångsförbunds Ungdomsarbete Riks och Region. 2016 blev Birgitta utsedd till årets Barn- och Ungdomskörledare i Sverige. Birgitta ger kurser i körsång, tonbildning, kör som hälsa, barnkörinspiration, sånglektioner, dirigering mm. och är certifierad Anti-Aging röstpedagog.

Skicka e-post

Jonas Engström

Höganäs

Jonas Engström, Årets Körledare 2022. Genom sitt arbete som ansvarig för Stockholm Gospel Körfestival och ett flertal resor till gospelns hemland, USA, har Jonas fått en stor erfarenhet och djup förståelse för den afroamerikanska musiken och dess tradition. Med det andra benet i svensk körtradition och fokus på samspel och delaktighet vill Jonas visa på musikens betydelse genom projekt som Break the Silence, Helsingborgs Världskör och Musik som medicin där vi använder hela kroppen som instrument och hela rummet som en mötesplats där varje röst, varje sångare (och lyssnare) är viktig.

Skicka e-post Gå till hemsida

Lars Lind

Sundsvall

Hur gör man för att få män att börja sjunga? Kan man skola män att sjunga även om de inte sjungit som barn? I mitt arbete som körpedagog och kantor upplevde jag att många män vill sjunga i kör, men inte har någon grund som sångare. Därför skapade jag en intensivkurs för män; en sångskola på 3 dagar som ger mannen grunderna i sång och körsång. Under 7 års tid har mer än 400 män i Sundsvall gått skolan och många sjunger nu i kör eller som sångsolist. Jag har med min metod visat att man kan lära sig sjunga som vuxen.

Skicka e-post Gå till hemsida

Ragnar Håkansson

Visby

Kyrkomusiker, körpedagog, teolog och författare. Tidigare musikkonsulent i Svenska kyrkan på nationell nivå. Varit körledare i över trettio år och lett mankör, damkör, barnkör, kyrkokörer, vokalensembler m.fl. Forskar numera kring körrörelsens historia i Sverige. Aktuell med boken »Vi sjunger aldrig på sista versen - den svenska kyrkokörens historia«. Håller föreläsningar på temat körhistoria, men också kring relationen mellan teologi och musik. Är fascinerad av att utforska mer kring musiken som andligt tilltal.

Skicka e-post

Tine Fris-Ronsfeld

Århus, Danmark

Tine Fris-Ronsfeld (f. 1984) er professionel sanger, arrangør og korleder. Tine er med-dirigent, arrangør og sanger i det verdenskendte kor Vocal Line, dirigent for a cappella ensemblet Lyt og sanger, komponist og arrangør i den prisvindende vokalgruppe Postyr. Tine har en master i pop/jazz sang og dertil en solistuddannelse som pop/jazz kordirigent fra Det Jyske Musikkonservatorium/RAMA Vocal Centre. Tine har mere end 20 års erfaring med undervisning af kor, vokalgrupper og korledere på alle niveauer i Europa, USA og Asien og har udgivet en lang række albums og kor-noder samt3 håndbøger om musikalske icebreakers og koropvarmning.

Skicka e-post Gå till hemsida

Marie Bejstam

Stockholm

Kulturentreprenör, körpedagog och frilans med stort hjärta för barn och ungas sång. Arbetar med egna körer, för KMH, på Bromma Folkhögskola, med Kulturfyren samt som frilans. Är VD och en av grundarna av Kulturfyren Gamla Stan, en mötesplats för proffs och amatörer främst inom körsångsområdet. Kulturfyren driver projekt som Framtidskören, Skeppsholmlägren, Körkraft, BUS Academy och Stora Skolkörfestivalen. Körledare för Spektrumkörerna i Botkyrka samt nationella vokalensemblen Vocal Colors.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anna Cederberg-Orreteg

Stockholm

Anna Cederberg-Orreteg, född och uppvuxen i Stockholm där jag också bor och har arbetat som musiklärare i 40 år. Numera pensionär men fortsatt verksam som tonsättare/arrangör, körledare och gästföreläsare.

Skicka e-post Gå till hemsida

Fred Sjöberg

Örebro

Fred Sjöberg har studerat vid Musikhögskolan i Örebro och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, för bl.a. Eric Ericson. Han har varit dirigent för Världsungdomskören, Världskammarkören och Europeiska Ungdomskören. Fred är dirigent för Örebro Kammarkör sedan 1983 och hans musikaliska bredd spänner från barock till nutida musik samt jazz, pop och gospel. 2000 blev Fred Årets körledare, 2001 erhöll han Johannes Norrbymedaljen. Fred startade och har varit musikalisk ledare för Lund International Choral Festival, vice president i Europa Cantat och vice president i IFCM, och är idag Senior Artistic Director för INTERKULTUR och vice president i World Choir Council knutet till INTERKULTUR.

Skicka e-post

Kjell Perder

Stockholm

Tonsättare av inte minst vokalmusik, med musik framförd i mer än 20 länder i fyra världsdelar. Körverk - sakrala och profana - av skiftande svårighetsgrad och omfattning, se www.perder.se/works. Tidigare lektor vid KMH och gästlärare vid flera andra högskolor och universitet. Arrangör och kördirigent, författare till boken Älska körsång! (Wessmans förlag). Öppen för workshops kring nutida musik, notläsning, gehörsträning och instudering.

Skicka e-post Gå till hemsida

Fredrik Berglund

Göteborg

Fredrik är arrangör och kördirigent som med sitt lekfulla sätt vill inspirera såväl körsångare som publik till stor sångglädje. Han delar sin tid mellan att undervisa på några av landets ledande musikutbildningar och att frilansa som körledare, inspiratör, musiker, regissör och producent. Som grundare till musiktjänsten We Are Voice har han ett stort nationellt som internationellt nätverk där han kontinuerligt samarbetar med arrangörer, artister och musiker av högsta klass. ”Mölndals kammarkör, Rytmus Youth Choir och Örebro University Choir är några av de ensembler som jag arbetar med kontinuerligt där vi i varje repetition försöker inspirera och utmana varandra! Välkommen att kontakta mig för samarbeten av olika slag!”

Skicka e-post

Jörgen Krantz

Stockholm

Vill ni utveckla ert musikaliska uttryck med ökad scennärvaro, kroppslighet och enkel koreografi? Vill ni experimentera med sångimprovisation, sceniskt skapande och dramaturgi? Eller vill ni höja lyhördhet, vi-känsla och mod i ensemblen? Jörgen har lång erfarenhet som solosångare, körsångare, trummis och textförfattare. Sedan år 2002 driver han företaget Scenario GI och undervisar i Improvisationsteater, interaktiv scenkonst samt kulturfrågor på företag. Han är medlem och i performancegrupperna Flow Family, BalkongEnsemblen och Teater X.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anci Hjulström

Göteborg

Anci Hjulström är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg i scenisk sång på Individuella musikerutbildningen, samt utbildad i fysisk teater och traditionella teatertekniker. Anci arbetar som frilans som sångerska, skådespelare/artist i olika ensembler, och som regissör i scenisk musikalisk kommunikation. ”Sveriges meste körregissör” har Anci kallats, för sitt unika arbete att väva ihop musik med texter och rörelse till personliga musikdramatiska körkollage, och för sina iscensättningar av klassiska körverk. Anci är medlem i ensemblen Amanda och är pionjär inom begreppet scenisk kör. Hon brinner för att sångare ska hitta trygghet på scen och i sitt personliga kreativa uttryck.

Skicka e-post Gå till hemsida

Susanne Fellbrink

Sundsvall

Susanne Fellbrink har arbetat som sångerska och låtskrivare i många år och som körledare för sin stora kör, Popitoppkören i Sundsvall (där alla får vara med) i 8 år. Hon är även författare med sex utgivna spänningsromaner som utspelar sig i musikbranschen. I sommar debuterar hon med en sommarvarm feelgood om oväntad vänskap och om körsångens läkande kraft.

Skicka e-post Gå till hemsida

Ing-Mari Janzon

Varberg

Skapande kör. Längtar du efter förnyelse i din kör? I enkla improvisationsövningar får du konkreta verktyg till hur körsången kan lyftas till en scenisk gestaltning, fånga en publik och beröra. Jag är sång & körpedagog och författare till böcker med fokus på scenisk kör och röstutveckling. Med uppdragsgivare från hela landet arbetar jag med fortbildning, föreläser, leder workshops eller coachar vid konserter etc. ”Ditt uttryck gör intryck som ger avtryck.”

Skicka e-post Gå till hemsida

Christine Löfgren

Stockholm

Är du/din kör intresserade av att utvecklas sceniskt och uttrycksmässigt? Jag ger er verktygen ni behöver! Jag heter Christine Löfgren och driver företaget Rörelseretorik och arbetar som frilanskoreograf, regissör och artistcoach. Aktuella samarbetspartners inom kör: Karin Bäckström/Engelbrekts körer, Fredrik Winberg/Hjorthagens Kammarkör, vokaljazzgruppen Stockholm Voices. Artister jag coachar: jazzsångerskan Amanda Ginsburg och organisten Gunnar Idenstam. Jag undervisar även på KMH i Sthlm.

Skicka e-post Gå till hemsida

Henrik Dahlgren

Henrik Dahlgren är en svensk kompositör utbildad vid musikhögskolan i Malmö, Royal College Of Music i London & University of Aberdeen, Skottland. Henrik är en ofta anlitad kompositör/arrangör som huvudsakligen jobbar med vokalmusik, ofta gränsöverskridande, och i varierande genrer. Henrik har bl.a. arbetat med ensembler som Svanholm Singers, VoNo, Vocal Art Ensemble of Sweden, USC Thornton Chamber Singers, San Diego Master Chorale, Pro Coro Canada, och US Air Force Academy Band.

Skicka e-post Gå till hemsida