Artist

”I år är det jubileum för kören – låt oss göra en festkonsert!” kan det låta i planeringsgruppen för kören, eller ”Vi behöver ett artistframträdande till vår konferens!” Låt er inspireras av artisterna nedan och inled sköna samarbeten!

Henrik & Magnus Rongedal

Stockholm

Sveriges mest musikaliska tvillingar gör ingen besviken. Efter genombrottet i ”Så ska det låta” och "Melodifestivalen" har Rongedal släppt 3 album och turnerat sig genom Sveriges avlånga land. Rongedal har även synts i andra populära TV-program såsom "Sommarkrysset", "Doobidoo", "Körslaget", "Bingolotto", "Go ́kväll" och galor som "Världens Barn", "Eldsjälsgalan", "Uppesittarkväll", "Nationaldags- /Nyårs-firande" från Skansen m m. En spelning med Rongedal innebär att publiken får se och höra på musikalitet i dess bästa form varvat med värme och humor.

Skicka e-post Gå till hemsida

Lena Willemark

Stockholm

Folkmusiken är min vandringsstav när jag besöker olika musikaliska landskap. Den är min ständiga grundfärg oavsett om det är traditionell musik, improvisationsmusik eller västerländsk klassisk musik. Jag har turnérat runt om i världen i 40 år och blir ständigt inspirerad i mitt konstnärliga skapande. Att arbeta och skapa med körer är helt underbart! Under åren har det blivit en hel del alster komponerade/arrangerade för kör, av mig. Närvaro, kommunikation och uttryck är självlysande ledord i mitt musikliv och i mina samarbeten.

Skicka e-post Gå till hemsida

Tina Ahlin

Stockholm

Tina Ahlin är pianist, sångerska, munspelare och kompositör sedan 35 år tillbaka. Genom åren har Tina samarbetat med en rad kända namn, såsom Hasse Alfredson, Robert Broberg, Lisa Nilsson, Olle Adolphson för att nämna några. Hon arbetar årligen även med körer, orkestrar och storband. Tina har varit programledare i en serie uppskattade musikmöten i SVT, släppt grammis-nominerade soloskivor och gett ut två böcker. Hon samarbetar regelbundet med Orsa Spelmän, Malena Ernman och Bengan Janson. Våren 2021 fick Tina SKAP:s Taube-stipendium och våren 2022 Tage Danielssons vänners stipendium. Tina Ahlin är aktuell med en nyskriven körsvit med Tage Danielssons varma och underfundiga poesi.

Skicka e-post Gå till hemsida

Solala

Göteborg

I över 10 år har Solala levererat sångglädje från köket i Göteborg. Med deras unika arrangemang och bländande stämföring har deras videor och samarbeten med Sveriges största artister i serien ”Solala Sessions” spridits lavinartat över sociala medier. Solala har även varit mycket uppskattade gästartister på körkonserter genom åren. Inför julen 2023 satsar gruppen även på ett speciellt koncept där Din kör gör julkonsert tillsammans med Solala! Maila för mer info!

Skicka e-post Gå till hemsida

Malena Ernman

Stockholm

Malena Ernman är operasångerska, mezzosopran. Trots att hennes centrala roller återfinns i mezzofacket har hon ett unikt röstomfång upp till en koloratursoprans trestrukna f. Hon har haft återkommande uppdrag internationellt på de stora operascenerna, och verkar idag på både opera- och musikalscener i Sverige. Malena fick ett populärmusikaliskt genombrott med deltagandet och vinsten i Melodifestivalen 2009, den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 2009 med bidraget La Voix. År 2015 utsågs hon att läsa den traditionella dikten Nyårsklockan av Alfred Tennyson vid Skansens nyårsfirande. Malena är en flitigt anlitad solist och är även initiativtagare till Ecstatic Ensemlble, som samlar några av landet mest välrenommerade sångare.

Skicka e-post

Gabriel Forss

Stockholm

Gabriel Forss är sångare, artist, föreläsare och körledare för Happy Voices i Stockholm, Göteborg och Malmö. I 1997 vann han Melodifestivalen med gruppen Blond och 2011 tog han silverplatsen med sin kör Team Gabriel i Körslaget i TV4. Han har också varit programledare för lördagsshowen Förfest hos Gabriel i SVT, sångcoach i Fame Factory i TV3 och programvärd för Karlavagnen. Gabriel är dessutom en folkkär, ofta anlitad allsångsledare som sprider sångglädje över hela landet med sina många allsångsprojekt och har även lett stora körkonserter i Globen och på Dalhalla.

Skicka e-post Gå till hemsida

Katarina Henryson

Stockholm

Sångerska inom jazz, visa och fri improv med rötter i körsången. Tillsammans med fyra personer startade jag The Real Group 1984 och arbetade som sångerska på heltid inom gruppen i 32 år. Konstnärlig ledare för EIC och konsertperformanceserien 360°, Autodidakt dirigent. VD för The Real Group Academy som genomför inspirationsdagar, kör och ensemblecoachings, dirigentkurser samt vokalfestivaler. Jag arbetar med ensembler inom alla genrer. En halvdag c.a fyra timmar är ett bra format. Jag arbetar gärna med en annan ledare med två eller tre grupper om en heldag önskas. Jag blandar gärna övningar med coaching av ensemblens befintliga repertoar.

Skicka e-post Gå till hemsida

Anders Widmark

Uppsala

Jag gillar kombinationen av blandad kör och solopiano. På Wessmans finns tidigare utgivna stycken i arrangemang av bl a Staffan Lindberg. Jag skriver just nu även ny körmusik och ser fram emot nya möten med svenska körer.

Skicka e-post Gå till hemsida

Song of Songs

Göteborg

Ensemblen SONG OF SONGS bildades 2021 av Sanna & Sten Källman. Vokalensemblen och musiker gör nyskriven musik med text ur Höga Visan, samt befintlig körlyrik och instrumentalmusik. Vi besjunger kärleken som motstånd och läkning i en värld drabbad av rädsla och splittring. Ensemblen består av sångare från Sångensemblen Amanda, Vibafemba och Trio Samara. Vi erbjuder körer att förbereda körstycken som repeteras under konsertdagen och är öppna för samarbeten i form av helgworkshops som leder fram till en konsert. Sångare: Åsa Johansson, Sanna Källman, Anci Hjulström, Karin Marmander, Robin Sjösvärd, Gunnar Axelson Fisk, Patrick Rydman, Sten Källman. Trio Samara: Ahmad al Khatib oud, Stefan Bergman bas, Sten Källman sopransax.

Skicka e-post

Anders Edenroth

Stockholm

Sångare, kompositör, textförfattare, dirigent och mentor. Grundare av vokalkvintetten the Real Group och medlem 1984-2021 med 23 albumproduktioner och drygt 3.000 konserter världen över. Utbildad på KMH i Stockholm med avslutande diplomutbildning 1988-89. Kompositör och textförfattare till mycket av vokalgruppens repertoar samt till andra svenska och utländska ensembler. Stipendier bl a från Konstnärsnämnden, STIM och Povel Ramels Karamellodikt samt en Grammis. Undervisar varierar i repetitionsmetodik, arrangering, komposition, studioteknik och gehörsträning.

Skicka e-post Gå till hemsida

Maria Hulthén Birkeland

Stockholm

Maria är tonsättare och har verkat sedan beställningsverket Ljus och Hopp - mässa i folkton 2001, där recensenten i Falu Kuriren skrev "Mässan i folkton bör betraktas som ett genombrott". Verket har uppförts under bl.a. Körstämman i Skinnskatteberg och sedan dess har Maria utkommit med ett sakralt eller profant verk per år. Maria komponerar gärna körverk, men hennes musik till teaterpjäser och dansföreställningar, samt dokumentärfilmer. Tonspråket är melodiskt och har en klang av tydliga nordiska stråk. Hon samarbetar gärna med körer, som tonsättare, och som sångerska och musiker. Hennes verk finns utgivna bl a på Notfabriken, Gehrmans och Wessmans förlag.

Skicka e-post Gå till hemsida

Sanna & Sten Källman

Göteborg

Att sjunga! Kärleken till den kraftfulla mänskliga rösten som helar och förenar! Vi sjunger sånger från Haiti och folkmusik från andra länder. Vi sjunger unisont, i stämmor, med danssteg och i rörelse. Sångerna som sjungs på kreol har en ibland mollstämd och vemodig klang men är framför allt livsbejakande och rytmiskt spännande. Materialet lämpar sig för samarbeten, t.ex. en workshop eller längre projekt med konsert. Albumet DET BLÅSER UPP! består av tio sånger från Haiti med svenska texter. Sångerna använder vi gärna i samarbete med barnkörer. Sanna Källman är frilansmusiker och sångare i grupperna Markatta, Tetra, Amanda m.fl. Sten Källman är frilansmusiker i grupperna Simbi, Samara, Song of Songs m.fl.

Skicka e-post Gå till hemsida

Peder Karlsson

Umeå

Musiker med rösten som instrument; arrangör, kompositör, och lärare i innovativ körledning. Medgrundare av The Real Group, medlem 1984-2010. Musikalisk chef för Perpetuum Jazzile från Slovenien 2011-2014, mentor 2014-17 åt samma grupp. Sedan 2016 adjungerad professor vid Royal Academy of Music i Aarhus & Aalborg, Danmark (RAMA), med särskilt ansvar för: -Musikalisk och social interaktion. - Metodik för sångares förståelse för rytm, intonation och samklang. -Konstnärligt ledarskap.

Skicka e-post Gå till hemsida

Kajsa Norrby

Valdemarsvik

Kajsa Norrby – sångerska, sångskrivare, körledare & kulturproducent. Hennes rötter är bl.a i folksång, klassisk sång, samt teater. Energi, humor, närvaro & mod att i enkelhet skapa storartad musik & scenkonst tillsammans genomsyrar hennes arbete. Hon jobbar med stämsång & improvisation a capella, med kropp & gehör som instrument. Kajsa är aktiv i det internationella körledarnätverket Natural Voice. Hon frilansar som körledare & artist samt driver Långrådna Kultur i Östergötland.

Skicka e-post Gå till hemsida

Sebastian Rilton

Stockholm

Sångare, arrangör & producent från Stockholm. Sjunger sen 1999 i vokalgruppen Riltons Vänner från Stockholm, och är även varit mångårig medlem i Vibafemba från Uppsala. Utöver det har jag även sjungit med, arrangerat för och producerat för The Real Group, Swingle Singers och många fler. Genom åren har jag skrivit hundratals arrangemang för körer på olika nivåer, producerat flera album & gjort uppåt 1000 scenframträdanden. Coachar även grupper i ensemblesång, ljudteknik & arrangering.

Skicka e-post Gå till hemsida

Tine Fris-Ronsfeld

Århus, Danmark

Tine Fris-Ronsfeld (f. 1984) er professionel sanger, arrangør og korleder. Tine er med-dirigent, arrangør og sanger i det verdenskendte kor Vocal Line, dirigent for a cappella ensemblet Lyt og sanger, komponist og arrangør i den prisvindende vokalgruppe Postyr. Tine har en master i pop/jazz sang og dertil en solistuddannelse som pop/jazz kordirigent fra Det Jyske Musikkonservatorium/RAMA Vocal Centre. Tine har mere end 20 års erfaring med undervisning af kor, vokalgrupper og korledere på alle niveauer i Europa, USA og Asien og har udgivet en lang række albums og kor-noder samt3 håndbøger om musikalske icebreakers og koropvarmning.

Skicka e-post Gå till hemsida

Mats Börjesson

Falkenberg

Jag är framför allt pianist och körledare med en kantorsexemen från Hjo. Jag kan även agera kapellmästare och hjälpa er att skaffa musiker till och leda ett kompband.

Skicka e-post Gå till hemsida

Eva Rune

Grycksbo

Jag jobbar både med och utan noter, och har lång erfarenhet av kör på gehör. Det blir musik ur den svenska körskatten, folkmusik från hela Norden och med utblick mot andra språkområden, nykomponerat och tidig musik. Gränslandet mellan det fastlagda och det improviserade ligger mig varmt om hjärtat. Min mentor och goda vän Gunnar Eriksson i Ljungskile är en stor inspirationskälla i mitt sätt att leda kör. Citat från en av mina körsångare: "Du leder på ett sätt där du har tilltro till människorna och situationen. Ett sätt som inte bara är inspirerande rent musikaliskt, utan även ett synsätt som jag skulle önska fanns i olika sammanhang." Jag har konstnärlig masterexamen i musik, Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Skicka e-post Gå till hemsida

Petra Valman

Knivsta

Frilansande operasångerska - dramatisk koloratursopran. Röstpedagog, undervisar både sång och tal. Röstlogoped. Certifierad Anti-aging för rösten-pedagog. Practitioner inom ONE VOICE (Joan Melton).

Skicka e-post Gå till hemsida