Karin Eklundh ny förbundsdirektör

Karin Eklundh tillträder tjänsten efter förbundsdirektör Kerstin Fondberg.

Karin Eklundh är en av Sveriges främsta körprofiler, väl förankrad bland körer och körsångare över hela landet, och med ett stort nätverk bland svenska kulturorganisationer. Under många år ledde hon den framgångsrika damkören La Cappella i Uppsala, startade Roslagens Vokalensemble och inledde samtidigt ett nära samarbete med kompositören Karin Rehnqvist. Karin Eklundh har undervisat i körsång vid Uppsala universitet, och arbetat som musiklärare vid Uppsala musikklasser. Hon har också varit projektledare för Körstämman i Skinnskatteberg och haft uppdrag som körverksamhetsutvecklare inom studieförbundet Bilda. 2006 utsågs Karin Eklundh till Årets Körledare, och 2017 mottog hon H.M. Konungens medalj av 8e storleken för sina insatser för svenskt körliv. 

Karin kommer närmast från Gotland där hon varit dirigent för ett antal körer samt arbetat som lärare vid Campus Gotland Uppsala Universitet.

– Vi är så glada över att välkomna Karin Eklundh i hennes nya roll som förbundsdirektör för Sveriges Körförbund, säger Christel Larsson Lunderquist, vice ordförande. Vi har haft många mycket kompetenta sökande till tjänsten, och urvalsprocessen har varit utmanande, men gedigen, konstaterar hon. 

Christel Larsson Lunderquist kommer från och med 1 december 2019 att tillträda som tillförordnad ordförande för Sveriges Körförbund. 

– Vi i styrelsen vill också passa på att tacka Kerstin Fondberg, som efter snart sju års arbete som förbundsdirektör går i pension, fortsätter hon. Sveriges Körförbund har utvecklat starka nätverk för körsång inom svenskt kulturliv under Kerstins ledning. Hon har framgångsrikt iscensatt och genomfört festivaler som Körkraft och det stora nordiska samarbetet Nordklang. Genom Kerstins försorg har integrations-projektet Rockin’ Pots fått möjlighet att nå ut över hela landet.

Under 2019 har Sveriges Körförbunds styrelse arbetat med en ny verksamhetsplan som syftar till att stärka verksamheten ute i landets distrikt, ett arbete som Karin Eklundh initierat och som hon nu får i uppdrag att genomföra. Styrelsen har även lyft vikten av ett långsiktigt påverkansarbete i syfte att stärka möjligheterna för körsången över hela landet. Podcasten Körpoddens om Karin Eklundh startade vid årsskiftet, och som hittills publicerat fjorton mycket uppskattade avsnitt, är en del av detta arbete. 

– Det är med stor glädje jag kliver in i rollen som förbundsdirektör, säger Karin Eklundh. Att arbeta för en av våra största folkrörelser genom att värna och stärka körsången både regionalt och nationellt är ett uppdrag jag brinner för i djupet av mitt hjärta. Jag vet värdet av körsång för alla som sjunger i kör och det är ett privilegium att få arbeta för att synliggöra och utveckla ett fortsatt starkt och levande körliv genom Sveriges Körförbund, avslutar hon.

För ytterligare information:

·       Karin Eklundh, karin.eklundh@sverigeskorforbund.se, 070-776 8242

·      Christel Larsson Lunderquist, cll@sverigeskorforbund.se, 070-190 1753


Aktuellt