Välkommen till "Sitt in i Eric Ericsons Kammarkör"!

Workshopen ”Sitt in i Eric Ericsons Kammarkör” och konsert med Eric Ericsons Kammarkör i Västerås Konserthus 

Sveriges Körförbund i Västmanland och Södermanland presenterar i samarbete med Västmanlandsmusiken en workshopen Sitt-in i Eric Ericsons Kammarkör. Under en timme sjunger vi vackra vårsånger tillsammans och dessutom något från kvällens konsert med Eric Ericsons Kammarkör. Det är en upplevelse för körsångare att få vara med om klangen i en av Sveriges bästa körer! Workshopen leds av kammarkörens ledare Fredrik Malmberg.

Fakta om workshopen:
När: söndag 25/3 2018
Workshop kl. 16.00-17.00
Macka och kaffe kl. 17.00
Konsert kl. 18.00
Pris: 180 kr för workshop, smörgås och kaffe/te och konsert. Detta pris gäller för medlem i Sveriges Körförbund. (Ordinarie pris för enbart konserten är 240 kr).

Anmälan: anmäl din kör/delar av din kör/dig själv före 1 mars 2018 till distriktsansvarig i Västmanland, Kella Naeslund per mejl. Vi skickar därefter ut en faktura till er. Ange körens namn, antal personer som vill deltaga och mejladress/mobilnummer till kontaktperson. Mejla detta till:

 kella.naeslund@sverigeskorforbund.se

Om Eric Ericsons Kammarkör: Eric Ericsons Kammarkör grundades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson, och har sedan dess varit en av vårt lands mest betydelsefulla och uppskattade körer. Genom Eric Ericsons rika musikaliska gärning har kören blivit något av en idealensemble och som sådan hett eftertraktad, både i Sverige och utomlands. Repertoaren har genom åren varit mycket bred: från den älskade svenska körlyriken till uppfordrande avantgarde, via jazz och barockmusik, och under ledning av den nuvarande chefdirigenten Fredrik Malmberg går nu kören in i framtiden med målet att förvalta och utveckla arvet efter Eric Ericson. I denna konsert ställs begreppet ”relief” i fokus, i Sven-David Sandströms musik, i en av hans elevers musik (Catharina Palmér) och i verk av bl. a Josquin des Prez och Frank Martin. Västerås Kammarkör kommer att inleda konserten.

Denna inbjudan går till de 17 medlemskörerna i Västmanland och Södermanland.

Varmt välkommen med din anmälan!

Kitte Ström, distriktsansvarig i Södermanland/ Kella Næslund, distriktsansvarig i Västmanland

Fotograf: Jan-Olav Wedin

Workshop och konsert med Baravox

SJUNG MED KELLA och lyssna på vokalgruppskonsert med BARAVOX!

Tid: onsdag 5 april kl 17.30-18.40 + 19.00-21.00. 

Under en timme lär vi oss två svängiga körarr av Kella Næslund på noter och två enkla arr på gehör som är gjorda av många körer genom åren. Workshopen är dels till för dig som sjunger i kör och vill vara med under en trevlig kväll i konserthuset med först workshop och därefter en konsert med vokalgruppen Baravox. Den passar även dig som ännu ej börjat sjunga i kör men skulle vilja det. Tillsammans i gruppen klarar vi av det!

Kella Næslund var under 40 år körledare för en mängd olika körer i Västmanland. Under 15 år var han körkonsulent i Västmanland. Han har sedan två år uppdraget som distriktsansvarig i Västmanland för Sveriges Körförbund. I länet är 10 körer anslutna till förbundet. Numera arbetar Kella halvtid som projektledare för den årliga, nationella festivalen MusikRUM och halvtid som utvecklingsledare för Regional kulturskola i Västmanland. 

Anmälan till workshop sker senast måndag 3 april till kella@rum.se

Ange namn, e-post,mobilnummer och körstämma ( sopran, alt, tenor eller bas). Även ev körtillhörighet. 

Program:

17.30-17.40 Uppsjungning.
17.40-17.50 Någon enkel körsång i stämmor på gehör.
17.50-18.10 Okända djur. Musik: Olle Adolphsson, text: Beppe Wolgers, körarr: Kella Næslund.
18.10-18.20 någon ytterligare enkel körsång i stämmor på gehör.
18.20-18.40 As time goes by. Text och musik: Herman Hupfeld, körarr: Kella Næslund.
Totalt 70 min workshop. 

Fri entré för de som kommer mellan 17-17.15, och hjälper till att ställa i ordning lokalen.
Entrépris för konsert med vokalgruppen Baravox inkl workshop med Kella: 165 kr. Biljetter köpes på Västerås Turistbyrå eller genom nedan länk:

Maten betalar var och en själv. Den tar körsångarna 18.40 och sitter sedan en bit bak och äter till konserten 

Här nedan info om konserten:

Onsdag 5 april, 19:00 - 21:00  Västerås Konserthus, ABB-scenen i Foajén, Västerås
Vokalkväll med Baravox.
Lillördag mitt i veckan i Västerås Konserthus! Kom över och ät en bit mat innan konserten och behåll din plats vid bordet när konserten börjar, eller kanske ta ett dansteg eller två. Restaurangen serverar en buffé/mingeltallrik anpassad till kvällens tema.
Prisbelönta vokalgruppen Baravox bjuder på en mix av pop, jazz och folkmusik i egna arrangemang blandat med egna kompositioner – allt framfört med enbart röster. Baravox har vunnit förstaplatsen i den internationella vokalgruppstävlingen i Tampere, Finland.
Medlemmarna är Emma Björling, Sara af Klintberg, Malin Strömdahl, Philip Sherman, Johan Ronström och Emil Westberg.

Restaurangen öppnar kl 17.30.

Ordinarie pris: 165 kr
Rabatt finns för: Fri entré t o m 18 år, fribiljett hämtas ut i Turistbyrån.
Arrangör: Västmanlandsmusiken. 

Kontakta:
Kella Næslund, distriktsansvarig Sveriges Körförbund i Västmanland.

Mobiltelefon: 073-70 70 106 (Obs! Nytt nummer)

Kvinnodagenfiras med konserter 8 och 12 mars

Kvinnodagen firas med musik av kvinnliga tonsättare och diktare

Sveriges Körförbunds distrikt Västmanland anordnar två konserter, en på själva kvinnodagen den 8 mars och en på söndagen den 12 mars för att lyfta fram och hylla kvinnliga tonsättare och diktare.

De körer som medverkar är Västerås Kammarkör, Pro Musica från Västerås och Belladonnakören från Norberg. De kommer att sjunga var sin avdelning och även framföra ett knippe gemensamma sånger.  

Konsertdatum: Internationella kvinnodagen, onsdag 8 mars kl 19.00 i Ansgarskyrkan, Västerås och söndag 12 mars kl 18.00 i Norbergs kyrka.  

Fri entré. Arrangör: Sveriges Körförbund.

Foto: Västerås Kammarkör

Var med på konserterna i Västmanland!

Till Sveriges Körförbunds medlemskörer i Västmanland: 
För några veckor sedan hade vi ett medlemsmöte för körerna i Västmanland. På detta möte beslutades om två gemensamma aktiviteter under 2017: 
 
1, Att göra två konserter tillsammans på Internationella kvinnodagen 8 mars och 12 mars 2017 på nedan tema. 
2, Att vara med på Västerås Kulturnatt i Västerås Konserthus lördag 16 september 2017. 
 
Vad erbjuds att sjunga tillsammans? 
Att din kör är med och sjunger två konserter med temat ”Musikdiktare”. OBS! Jag ber samtliga medlemkörer att till mig snarast per mail inkomma med en 
lista på vilka stycken av kvinnliga tonsättare och diktare ni har sjungit. Därefter tar vi fram några stycken som alla anmälda körerna sjunger tillsammans på konserterna. Resterande stycken blir stycken ni sjunger själva med er kör. Ni väljer då själva om det blir stycken ni redan kan eller om ni övar in ny repertoar. Så länge ni håller er till temat diktare blir det bra. Vi kommer att ha tillgång till flygel i båda kyrkorna så ni kan välja repertoar á cappella eller för kör och piano. Jag kommer att göra och trycka upp ett programblad med uppgifter om vad vi ska sjunga under konserterna.
 
När sker konserterna? 
Internationella kvinnodagen onsdag 8 mars i Ansgarskyrkan, Västerås och söndag 12 mars i Norbergs kyrka. 
 
Rep och konsert i Ansgarskyrkan Onsdag 8 mars 2017: 
16.00-17.30 Olika körer kan boka in sig på separata pass under den tiden. 
17.30-18.30 Rep de gemensamma stycken körerna sjunger tillsammans. 
18.30-19.00 Paus med fika. Kyrkan säljer kaffe/te och smörgåsar för c:a 50 kr/person. 
19.00-20.00 Konsert. 
(Kyrkan har en del körgradänger men det är bra om medverkande körer har egna). 
 
Sedan har vi Norbergs kyrka söndag 12 mars enligt nedan: 
15.00-16.00 Olika körer kan boka in sig på separata pass under den tiden. 
16.00-17.00 Rep de gemensamma stycken körerna sjunger tillsammans. 
17.00-18.00 Paus med fika. 
18.00-19.00 Konsert. 
(Kyrkan har en del körgradänger men det är bra om medverkande körer har egna). 
 
Hur anmäler man sig? 
Anmälan om deltagande till distriktsansvarige Kella Næslund senast 1 dec 2016 på mail till: 
Ange namnet på kören, hur många ni vill anmäla och kontaktuppgifter på er kontaktperson.
 
Vem kan anmäla sig? 
Hela körer, delar av en kör och enskilda ur en kör kan anmäla sig till Kella senast 1 december 2016. Enda kravet är att man är medlem i en av Sveriges Körförbunds medlemskörer i Västmanland. För enskilt anmälda och delar ur en kör försöker vi se till att ni kan komma på vissa övningar som en kör har där hela kören är anmäld och då öva de gemensamma styckena. Mer info om detta när vi vet vilka som vill vara med.
 
Varmt välkommen med er anmälan! 
 
Kella Næslund, Distriktsansvarig för Sveriges Körförbund i Västmanland

Västmanlandskörer möttes och planerade evenemang

8 februari arrangerades ett möte för körer i Västmanland anslutna till Sveriges Körförbund. Dessutom bjöd vi in icke anslutna körer i länet till mötet.

Platsen vi valt var Västerås Folkkörs replokal, Västerås Folkhögskola, fd Djäknebergsskolan.

Mötet började med körsång där körsångarna sjöng några av mina körarr som de sedan fick. Därefter bjöds det på fika och alla fick vara med och föreslå verksamhet för Sveriges Körförbund i Västmanland. Mötet enades om två gemensamma aktiviteter under ht-16: en körstafett under Västerås Kulturnatt 17 september och en gemensam julkonsert med insamling i någon kyrka under december-16. Under den julkonserten kommer vi att sjunga några gemensamma julstycken och sedan har varje deltagande kör sin avdelning. Dessutom julsång-allsång för publiken.

Mötet föreslog även fler aktiviteter såsom Par i Kör om vi kan hitta lämpliga lokaler för detta, en plats utomhus i Västerås för körer att sjunga julrepertoar i dec-16, ett system att hitta vikarierande körledare och att genomföra någon typ av integrationsprojekt med körsång.

På mötet medverkade Sveriges Körförbunds förbundsdirektör Kerstin Fondberg. Hon berättade om vad Körförbundet gör för verksamhet detta år - bl.a. körfestivalen Körkraft 27-29 maj i Stockholm och vilka olika fördelar det är för en enskild kör att vara medlemmar i Sveriges Körförbund.

Tack Västerås Folkkör för att vi fick låna era lokaler och er repkväll för detta möte! 

Kella Næslund, Distriktsansvarig i Västmanland för Sveriges Körförbund.

Kördag i Västerås Konserthus 10 oktober - Anmäl dig!

Snart är det dags för kördag i Västmanland. Marknadsföring, röst och scenisk framställning står på schemat. Och det finns gott om plats för fler körsångare!

Den 10 oktober blir det kördag i Västerås Konserthus, i regi av Sveriges Körförbund och med ekonomiskt stöd av Västmanlandsmusiken. Körförbundets distriktsansvarige Kella Næslund berättar att dagen är en frukt av förbundsmedlemmarnas önskningar:

– Vid ett uppstartmöte i våras diskuterade vi vad medlemmarna ville göra. Vi valde att komma igång med en kursdag som inte kräver några förberedelser från körsångarnas sida, säger han.

Under dagen hålls tre workshops, och deltagarna delas in i tre grupper som i tur och ordning besöker de olika workshopledarna. Sångpedagogen Kerstin Sonnbäck, distriktsansvarig i Dalarna, talar om rösten som instrument. Kommunikatören Susanne Widsell ger tips om nya vägar till marknadsföring av körens konserter. Maria Hammarlund, som är frilansande koreograf, genomför praktiska övningar med fokus på scenisk framställning.

– Till denna workshop har körerna fått välja ut en låt som de kan utantill. De har skickat in noter och en ljudfil, och inför kördagen kommer Maria att arbeta sceniskt med just de här låtarna, förklarar Kella Næslund.

– Det blir som en masterclass – om man kommer från en annan kör och inte kan just denna låt så deltar man i de mer generella övningarna och får sedan också mycket ut av att stå bredvid och titta på. Det handlar om hur vi river Berlinmuren mellan kör och publik.

Fem av tolv anslutna körer i Västmanland har anmält hela eller delar av kören till workshopdagen. Kella Næslund tror att tiden varit emot evenemanget:

– Tyvärr gick information ut i juni och jag bad körerna anmäla sig i augusti. Hade det legat på annan tid på året är jag säker på att vi haft många fler anmälda, säger han.

– Vi har alltså plats för fler körsångare och jag vill gärna välkomna alla att anmäla sig. Det går ända fram till den 5 oktober!

Kördagen pågår mellan 10.00 och 16.30 och kostar 304 kronor per person. Då ingår, förutom workshops, lunch med kaffe, två fikapauser med kaffebröd samt frukt. Anmäl dig genom att ta kontakt med Kella Næslund, kontaktuppgifter ovan.

På bilden Maria Hammarlund, foto: Jonas Bilberg

Nyheter

Var med på konserterna i region Västmanland!

Var med på konserter för att fira kvinnodagen 2017 och delta i Västerås Kulturnatt! Dags att boka in 2017 års evenemang för alla medlemmar i region Västmanland!

Kella blir ny distriktsansvarig

Kella Naeslund, producent, programsamordnare och körledare, blir vid nyår ny distriktsansvarig för Sveriges Körförbund i Västmanland. "Det kändes naturligt att tacka ja", kommenterar han.

Körer i Västmanlands län

Körsortera i fallande ordning Plats Typ av kör Hemsida
ABB-kören Fryxellska skolan, Västerås Blandad, Företagskör
Adamskören Sockenstugan, Sala församling Manskör
Belladonnakören Mariagården i Norberg Damkör
Engelbrektskören med Friska Lunger Aulan Nicolaiskolan Arboga Blandad
Gruvfolkskören Gruvstugan, Sala Silvergruva Blandad
Pro Musica, Västerås Sparvens Kapell, Råby Blandad
Västerås Folkkör Djäknebergsskolans lokaler, Västerås Blandad
Västerås Kammarkör Mikaelikyrkan Västerås Blandad
Västerås Manskör Knektgården Hökåsen Manskör