Stella våren 2016. Foto: Stefan Törnblom

Stella, Solvieg Ågrens Kammarkör

Örebro

35 sångare: de flesta musiklärare och musiker som utexaminerats från främst Örebro Musikhögskola och som efter studietiden länge längtat efter körsång under ledning av Solvieg Ågren, fick våren 2005 sin önskan infriad i nybildade kören Stella, Solvieg Ågrens kammarkör.

Solvieg, med sina 35 år inom musiklärarutbildningen, känner sångarna i kören Stella väl. Många har varit hennes studenter, och har som medlemmar i musikhögskolans kör också varit med och tagit hem många ärofulla priser ute i Europa: både i form av förstapriser, men även som prestigefulla inbjudningar till nya tävlingar och körfestivaler. Solvieg har dessutom fått särskilda dirigentpris vid flertalet av dessa tävlingar.

Stella betyder stjärna, och Solvieg Ågren och kören Stella har planen att likt en stjärna etablera sig på den svenska körhimlen. Ännu i sin vagga väntar många spännande projekt i Stellas framtid: I juni 2005 spelades en jul-skiva in för Naxos som redan under de tre första veckorna efter releasen i december 2005 sålde både guld och platina. Stellas debut skedde i Örebro konsthall lördagen den 16 april med en mångfasetterad resa genom svensk och fransk körlyrik omfamnad under titeln Skuggor och dagrar och kören har sedan dess konserterat flitigt med besök i flera Örebrokyrkor, Kumla, Nyköping, Värmland, Örebro slott samt i Örebro konserthus.

Hösten 2006 bjöd på fler ärofyllda uppdrag med en sommarskiva "Om sommaren" som spelades in för Naxos. Skivan släpptes i handeln under sommaren 2007 och sålde strax därefter guld. En skiva med mer seriös körmusik för skivbolaget Proprius har också spelats in - "Människan på jorden" släpptes i handeln under hösten 2008.

Repertoar och inriktning

Blandad körrepertoar från olika tidsepoker. I huvudsak från den västerländska konstmusikens område.

Krav för att vara med i kör

Sångbegåvning, god notläsningsförmåga och körerfarenhet! Inträde beviljas av dirigent.

Vi söker nya medlemmar!

Vi söker i princip alltid tenorer, gärna 1:a tenorer. Vi söker också 2:a basar.