Instruktion Suffra, Riksstämman 2020

Under Riksstämman kommer tjänsten Suffra användas för att rösta, yrka och andra viktiga saker som sker under ett möte. På denna sida finner du info om vad Suffra är och hur du använder det.

Suffra används tillsammans med videokonferens genom Zoom. Eftersom att båda kommer användas samtidigt så är det bra om du kan ha båda uppe på samma gång. Därför rekommenderar vi att du använder två skärmar:

Viktigt! Suffra fungerar inte med Internet Explorer. Använd en modern och uppdaterad webbläsare såsom Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Safari.

TESTA SUFFRA!
Det lättaste sättet att lära sig Suffra är att testa! Nu kan du logga in och titta dig runt så att du känner dig säker på hur det fungerar. Dina inloggningsuppgifter har du fått i ett separat mail. Har du frågor kontakta simon.mogren@kulturens.se. Innan mötet drar igång kommer vi köra en snabb introduktion och testa verktyget tillsammans.

LOGGA IN PÅ SUFFRA:

Inför mötet kommer inloggningsuppgifter skickas till din mail. Se till att du har dessa tillgängliga när mötet börjar. Om du inte fått dina inloggningsuppgifter – kolla gärna i skräpposten. Du loggar in på areldata.suffra.se med ditt lösenord och användarnamn.

DELTAGARVYN:

När du loggat in kommer du till deltagarvyn. Om du inte kan logga in eller ser något helt annat efter inloggning – kontakta simon.mogren@kulturens.se. Högst upp på sidan (1) visas vilken punkt som nu behandlas på mötet. Lite längre ned till vänster finns talarkön (2) där alla som skrivit upp sig hamnar.

För att skriva upp sig trycker man på ”begär ordet” bland mötesverktygen (5). Bland dessa verktyg finns också möjlighet att begära replik, ordningsfråga och lämna yrkanden. Strax under verktygen visas ditt namn och ombudsnummer (6).

I deltagarvyn visas också de yrkanden som är lagda i den aktuella frågan (3). Under yrkandena finns hela föredragningslista (4).


NÄRVAROKONTROLL:


När man använder Suffra kan närvaron snabbt och enkelt stämmas av. Detta görs genom en närvarokontroll där varje deltagare skriver in en kod som meddelas av ordföranden och visas i Zoom.


OMRÖSTNING:


Suffras kanske viktigaste funktion är att sköta omröstningarna. Det finns så kallade ”öppna omröstningar” där alla deltagares röster blir offentliga, likt acklamation på ett fysiskt möte. Där det behövs finns även slutna omröstningar, likt att rösta med urna och lappar.


YRKANDEN:


Om du har ett ändrings – eller tilläggsförslag till någon fråga kan du tillkännage det genom att lägga ett yrkande. Detta gör du enklast genom att leta upp den punkt du vill yrka på i föredragningslistan. Där trycker du på pilen till höger om punktens namn. Därefter trycker du ”Visa yrkanden” och ”Lämna yrkande”.