Workshops och konserter

Här kommer beskrivningar av de workshops och seminarier du kan anmäla dig till och om de personer som leder dem. Det är först till kvarn som gäller, så dröj inte för länge med att boka in dig!

Barnsley Youth Choir – om en framgångshistoria, om Kodaly-uppvärmning och om att förbereda ett framträdande
Workshop och seminarium
Välkommen till en workshop där du får sjunga tillsammans  med den fantastiska Barnsley Youth Choir. Barnsley ungdomskör bildades 2009 i ett av Storbritanniens mest problemtyngda områden. De flesta sångarna hade ingen sångutbildning och kunde inte läsa noter. 2015 blev de europeiska mästare i körsång och vann Grand Prix of Nations. En kort introduktion om hur detta gick till och hur man kan förbättra sin kör radikalt. Detta inkluderar så kallad Kodaly-uppvärmning.
Workshopen handlar också om hur man konkret förbereder sitt framträdande, in i minsta detalj. Och slutligen hur man tar sig an utmaningarna med popmusik – som man ofta tror är lätt att sjunga men i själva verket erbjuder både rytmiska, emotionella och tekniska utmaningar.
Mathew Wright är musiklärare och dirigent och grundade Barnsley Youth Choir med 250 ungdomar i norra England. Han har haft betydande framgångar i internationella tävlingar. Han har fått utmärkelser för sina pedagogiska metoder och han föreläser, leder workshops, komponerar, arrangerar och mycket annat.

 


Empowering Song: Kombinera körsång med mänskliga värden.

Workshop/seminarium, i samarbete med Eric Ericson International Choral Centre
André de Quadros har arbetat såväl med ”vanliga” körsångare, som med fängelseinterner, flyktingar och andra offer för konflikter. Han presenterar sin metod, Empowering Song, som använder såväl kroppen som flera konstformer, improvisation och mindfulness för att fördjupa känslan för musiken och för att förändra samhället. Han kommer också att prata om sina projekt i Arabvärlden och i amerikanska fängelser och andra sammanhang.
André de Quadros, är dirigent, musiklärare och människorättsaktivist. Han har forskat i 40 länder och är professor vid Boston University. Han är bland mycket annat en av ledarna för the Community Heartsong Project med palestinska och israeliska musiker.

 


Ta över kören för en dag? Grundläggande dirigering för körsångare.
Workshop
Har du sjungit i många år och skulle vilja ha några grunder för att också kunna dirigera kören någon gång? Denna workshop handlar om att på ett lustfyllt och kravlöst sätt våga ställa dig framför kören och leda dem.Vi arbetar med puls, takt, rytm och andning för att med enkla medel kunna kommunicera som ledare. 
Cecilia Martin Löf är verksam som Director cantorum vid Lunds universitet där hon leder Lunds akademiska kör och Palaestra vokalensemble. Hon har också undervisat i körledning vid Musikhögskolan i Malmö och är en efterfrågad pedagog i såväl i Sverige som utomlands. Hennes ledarskap kännetecknas av stor kreativitet och lustfyllt lärande kombinerat med högt ställda krav och kvalitet i körarbetet. 

 


Manskör - "En orkester av röster"
Workshop
Välkommen att sjunga ensembleformen som beskrivs i termer av "en orkester av röster" - klangen som går från det vackraste ljuva pianissimo till ett magnifikt forte. Klassiska pärlor plus en och annan ny sång, allt under ledning av Orphei Drängars dirigent Cecilia Rydinger Alin.
Cecilia Rydinger Alin är professor och rektor vid Kungliga Musikhögskolan, samt dirigent för Orphei Drängar
www.od.se

 


Tensta Gospel Choir och Tumba Voices
Invigningskonsert
Hundratals unga sångare har passerat genom gospelkyrkan i Tensta och några av dessa sångare har även kommit att bli framstående artister i Sverige. Kören experimenterar med musik från gospelns olika epoker, allt från spirituals, klassisk gospel och blues med jazz, soul, hip hop och funk. Med sina 30 sångare och sitt femhövdade band bjuds det på en energispäckad gospelupplevelse sällan skådad utanför kyrkans väggar.
Cedwin Sandaman är körledare för Tensta Gospel Choir sedan 12 år tillbaka. Hans sätt att jobba med uttryck och berättande har betytt mycket för hans och körens framgång. Cedwin är en flitigt engagerad workshopsledare och åker runt landet och coachar körer som vill utveckla sin sångteknik och sitt uttryck.

Tumba Voices är en skolkör med elever från Tumba gymnasium. Kören består av tre mindre körensembler från det estetiska musikprogrammet samt en skolkör med elever från övriga program. Vid ett par tillfällen om året sätts dessa ihop till en större gemensam kör. Musikinriktningen på det estetiska programmet drivs i samarbete mellan Botkyrka Kulturskola och Tumba gymnasium. Körledare är Julia Josephson som jobbar som sång- och körpedagog på musikprogrammet. Julia arbetar även som frilansande sångerska och är medlem i gospelkören By Grace.

 

Att sjunga gospel
Workshop
Körmedlemmarnas roll i en gospelkör. Uttryck och berättande. Här får du sjunga utan noter och uppleva kraften i textens berättande. Workshopen leds av Cedwin Sandaman.

LoopTalk, Simple Solmization

Workshop/seminarium


Solmisation är mer än 1000 år gammal metod för att memorera sånger och träna intervaller — här presenteras ett nytt sätt att använda stavelserna do-re-mi-fa-so-la-ti-do. Klassen vänder sig till dig som vill träna intervaller, lära dig att läsa noter, skriva texter till musik, musiklärare, rytmiklärare och körledare.


Gabor Harrer
Han har sedan 1981 har forskat i svensk prosodi och i uttalsundervisningens metodik. Han har studerat musik och musikpedagogik. Och han har utvecklat en annorlunda metod för uttalsträning som bygger på användningen av en så kallad LoopTalk-stav varmed läraren kan kommunicera icke-verbalt med inläraren under uttalsträningen.

 


Sjung av hjärtat, sjung!
Workshop
Hur kan vi öka kreativiteten i kören och hitta just vår körs unika uttryck? Vad vill vi förmedla med våra sånger? Hur ska vi beröra vår publik? Vad är musikalisk dramaturgi? Vi arbetar med enkla övningar och samtal och undersöker också vad som fysiskt händer med våra hjärtan då vi sjunger tillsammans.
Anci Hjulström är sångerska/artist, musik-och teaterregissör, skådespelerska, pedagog i scenisk musikalisk kommunikation samt kreativ coach. Hon har genom åren skapat och deltagit i många gränsöverskridande musik- och teaterkonstellationer.
Rickard Åström är pianist, kapellmästare och kompositör och arbetar med forskning om musik och hälsa.  Han har spelat med många artister och grupper, och varit pianist i hundratals körworkshops över hela landet. I projektet Bodyscore skapar Rickard helt nya metoder och tekniker för att lugna och inspirera med musik.


Skapa klingande landskap – att sjunga med öronen och andas musik
Workshop
Tre ständigt närvarande aspekter i kör är sång, andning och gehör. På ett tydligt, enkelt och fysiskt sätt jobbar vi med övningar som sedan direkt kan användas i kör på alla nivåer. Du introduceras i sätt att arbeta med flerstämmig tonal improvisation. Områden som kommer beröras är andning, avspänning, lyssnande, intonation, uppsjungning, gruppdynamik och rytmisk samtidighet. Vi kommer både sjunga tillsammans, arbeta praktiskt med musikteori och samtala om det vi gör, både ur sångar- och körledarperspektiv.
Incca Rasmusson är verksam som dirigent och konstnärlig ledare för Rasmussons Vokalensemble. Hon är lärare i rytmik, körmetodik och solfège vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon också handleder blivande körledare. Hon är ofta anlitad som gästlärare i rytmik i internationella sammanhang.

 


”Du som skapar sol och stjärna”
Workshop
Folklig koral och polska i kör – gehörssång och arrangemang.
I verkstaden närmar vi oss folklig koral och polska med ett folkligt sångsätt, enstämmigt och i arrangemang för kör.
Johanna Thür är verksam som organist och körledare i Haga församling i Göteborg. Med den egna kören Ymna som utgångspunkt har hon sedan 2003 arbetat på ett fördjupat sätt med nordisk, folklig koral och polska. Ymna samarbetar regelbundet med etablerade folksångare. Via gehörsinlärning tillägnar sig kören en repertoar och ett folkligt sångsätt och idiom. Johanna Thür arrangerar för kören.

 


Ögonen hör och öronen ser
Workshop/seminarium
Om körsångens kommunikation, hur sångerna förändras och hur ramen styr innehållet.
Körallsång
Vi blandar och ger, sjunger stämsång och har roligt med körsång.
Både stiligt och slappt, både skärpt och lättsamt.
Kjell Lönnå
Kjell Lönnå är en av de mest kända körprofilerna i Sverige. Han har arbetat med körsång i 60 år och har representerat Sverige med olika körformationer i bland annat USA, Kanada, Europa, Främre Orienten och Australien. Han verkar också som gästdirigent och föreläsare. Han har gjort många hundra olika radio- och teveprogram. Kjell Lönnå skriver även körmusik och -arrangemang. 

 


Bulgariska klanger - hitta kraften i din kvinnliga röst!
Workshop
I denna workshop för enbart kvinnor jobbar vi med att få fram den rätta klangen. Finn din öppna klang i bröströst utan vibrato.Workshopen leds av den bulgariskfödde Michael Deltchev. Som sångstöd finns delar av den bulgarisksjungande kvinnokören Perunika."

 


Sjung pop- och rockarrangemang för kör av och med Simon Ljungman & Fredrik Berglund
Workshop
Simon & Fredrik bildar en duo som har varit verksam i snart tio år. Gitarristen och sångaren Simon känns igen från På Spårets husband Augustifamiljen och i Håkan Hellströms kompband. Fredrik är sångare, pianist, musiker och körpedagog.
Tillsammans har de arrangerat såväl Simon & Garfunkels musik, Lalehs samt är nu aktuella med rykande färska arrangemang av the Beatles. Kom, sjung och drabbas av klangerna!

 


Röstträning för mogna röster
Workshop
Måste man sluta sjunga i kör, när man fyllt pension? Finns det något att göra för att få rösten att hålla länge? Här får du lära dig hur du rösten vid liv och god vigör även upp i åldrarna.
Solvieg Ågren, f.d. lektor vid Örebro Musikhögskola i sång och kördirigering, är fortfarande aktiv körledare med två kammarkörer och en damkör. Dessutom är hon ofta anlitad att leda workshops i körsång och tonbildning av skilda slag.

 


Damkör - så mycket mer än treklanger!
Workshop
Är det verkligen kul att sjunga i damkör? Finns det någon rolig repertoar eller bara "små, söta 2-stämmiga sånger"? Hur kan damkörens klang påverkas av hur olika röster är placerade? Under denna workshop får vi svar på detta, och mycket mer. Med hjälp av deltagarna visar Tony Margeta exempel på placering och klangbild och även prov på lite olika stycken för damkör. 
Tony Margeta är dirigent, körpedagog och konstnärlig ledare för prisbelönta damkören La Cappella. Till vardags arbetar han som körpedagog och musiklärare vid Adolf Fredriks musikklasser. Han arbetar också som inspiratör och coach med klang/tonbildning, interpretation och sceniskt uttryck i fokus.

 


Upplev skönheten i gregorianikens originalnotation
Workshop
Välkommen att delta i en workshop med musik ur Skaramissalet (faksimilutgåva av Sveriges äldsta bokverk), den heliga Birgittas liturgi (Cantus sororum) samt sånger av Hildegard von Bingen.
Ulrike Heider är utbildad kyrkomusiker med diplom i orgelspel, kör och orkesterledning. Hon arbetar som organist i Haga församlingen i Göteborg och är konstnärlig ledare för Schola Gothia, en professionell kvinnlig ensemble som specialiserar sig på gregorianik och tidig polyfoni.
Hon har mottagit flertalet priser och utmärkelser för sin musikaliska gärning. Ulrike Heider har konserterat flitig i Sverige och utomlands och gjort ett flertal radio och CD inspelningar (Naxos, Propius, Musica Rediviva, Loft Recordings och Intim Musik).

 

Anti-aging för rösten
Workshop och seminarium, i samarbete med Sveriges Kyrkosångsförbund
Åldrandet påverkar rösten och det är vanligt att körsångare tror att de måste sluta sjunga. Men det är aldrig för sent att utveckla en god röst.
Det sångpedagogiska konceptet Anti-aging för rösten syftar till att utveckla rösten genom hela livet. Via kroppsträning, tal och sångövningar lär vi oss att behålla och till och med förbättra kvalitén på rösten.
Metodens upphovskvinna, tillika författare till boken Anti Aging för rösten, är Hamburg-professorn Elisabeth Bengtson-Opitz. Genom bland annat Sveriges Kyrkosångsförbund har vetskapen om metoden sedan 2010 spridit sig i Sverige och studieförbundet Sensus har gjort en stor utbildningssatsning för körledare, sångpedagoger och körsångare. Två körledarpedagoger som gått en utbildning för Elisabeth Bengtson-Opitz och blivit certifierade Anti-aging-pedagoger leder denna workshop som ger både teoretiska och praktiska smakprov på metoden.

Workshopen ordnas med stöd av Sveriges Kyrkosångsförbund som är Svenska kyrkans körförbund med omkring 70 000 medlemmar i alla åldrar. Förbundet, som bildades 1925, arrangerar körfestivaler och kurser och ger ut tidningen Kyrkokörjournalen. 
Susanne Carlström är utbildad sångpedagog vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har tidigare sjungit i Radiokören i 18 år. Hon arbetar nu som sångpedagog och körledare i Stockholm.
Lena König har utbildning från Musikhögskolan samt Operastudier vid Operastudio -67. Hon arbetar som sångpedagog, både med individuella konsultationer och gruppundervisning, samt leder två Sensus-körer.

                 


Konsert
Gustav Sjökvist Kammarkör under ledning av Maria Goundorina står för avslutningskonserten på söndagen.