Succé för försommarfestivalen Körkraft

Fantastiska workshoppar, högklassiga konserter, en härlig stämning och en festival där allt det praktiska fungerade perfekt – så kan man summera årets upplaga av Körkraft. Dessutom visade sig Skeppsholmen från sin allra vackraste sida i strålande sol och prunkade försommarskrud.

Festivaldagarna inleddes med gemensam uppsjungning. Därefter ägnade sig deltagarna åt ett av två spår som de valt i förväg: Antingen åt en scenisk version av Förklädd Gud, eller internationell musik i workshoppen All Världens Musik. Intensivt repeterande under de tre festivaldagarna resulterade i en strålande konsert på söndagskvällen där allt sjöngs utantill och med en stark scennärvaro. 

– De båda grupperna visade upp två fantastiska framträdanden, kommenterar Kerstin Fondberg, förbundsdirektör i Sveriges Körförbund.

Förklädd Gud med Anci Hjulström och Tony Margeta. Foto Ingrid Bond Österlind.

– Det är imponerande hur gruppen med All Världens Musik lyckades lära sig så många sånger på olika språk – bland annat arabiska, creol och engelska – och sjunga dem så bra. Gruppen som framförde Förklädd Gud gjorde en gripande tolkning med koreografi och mycket sceniskt uttryck och där verket förflyttades till nutid tack vare texter skrivna av deltagarna, säger hon. 

Deltagarna fick verkligen en möjlighet att utvecklas som körsångare och artister tack vare de entusiasmerande och kunniga workshopledarna, Anci Hjulström, Tony Margeta, Sanna Källman och Monica Åslund.

Damkören Korallerna. Foto Ingrid Bond Österlind.

På fredagkvällen fick festivaldeltagarna njuta av den mångfaldigt prisbelönta damkören Korallerna från Lund med sitt fräscha, krispiga sound och varierande repertoar. 

Lördag kväll var det dags för den legendariska sceniska Sångensemblen Amanda som bjöd på Beatlesföreställningen Hjälp! 

– Det blev en välbesökt nostalgitripp till 60-talet, eftertänksamt, välsjunget och med fina svenska översättningar, kommenterar Kerstin Fondberg göteborgarnas Beatlestolkningar.  

Under Körkraftfestivalen anordnades också förbundsstämma för Sveriges Körförbund. Där valdes bland annat en ny styrelseordförande, Karin Eklundh, och en ny skattmästare, Madeleine Moback Neil. Även valberedningen är delvis ny, med Elisabeth Hamrén som sammankallande. 

Under tiden som stämman pågick anordnades en speciell workshop för övriga festivaldeltagare i hur man håller sin sångröst fräsch hela livet, under ledning av den certifierade Anti-aging pedagogen Lena König.

Anti-aging workshop med Lena König Foto: Christian Lärk

En nyhet för i år var att maten ingick i festivalavgiften och levererades av en cateringfirman Evenue. 

– Det fungerade utmärkt och det uppskattades att man slapp leta efter matställen själv.

– Vi är jättenöjda och önskar bara att fler att hade fått uppleva denna festival, säger Kerstin Fondberg som nu laddar vi om för nästa års stora körhändelse, Nordklang i Helsingborg den 26-30 juni 2019!

Gemensamma sångövningar. Foto: Ingrid Bond Österlind

Text: Petra Hansson 


Aktuellt