Viktigt ta hand om den mogna rösten

– Måste man sluta sjunga i kör för att man börjar komma upp i åren, frågar Solvieg Ågren, körledare och sångpedagog, retoriskt.

Svaret är självklart ”nej”. Men rösten kan behöva lite extra omsorg för att hålla sig fräsch livet ut. Den 11 november håller hon en workshop i Örebro om just detta.

Självförtroende och glädje är centrala delar på Solvieg Ågrens kurser.

– Om man börjar tappa självförtroendet, till exempel för att man inte längre jobbar, påverkas både hållning och andning negativt. Så jag börjar med självförtroendet, berättar hon.

Kursen innehåller många konkreta övningar, såväl för andning och hållning, som tonbildningsövningar som hjälper till att hålla en äldre röst vid god vigör. Syftet är att behålla sångglädjen hela livet.

– Det är så oerhört bra, både för den psykiska och för den fysiska hälsan, att sjunga så det finns det ingen anledning att sluta med, påpekar Solvieg Ågren.

Själv är hon, vid 78 års ålder, aktiv i allra högsta grad. Förutom att coacha olika körer på kördagar, leder hon tre egna körer: Stella kammarkör och damkören Vox Amabilis i Örebro samt kammarkören Göteborg A Cappella.

Fakta om Solviegs workshop i Örebro:

Datum: Lördag den 11/11

Tid: 10.00 – 16.00

Plats: Längbro församlingshem, Örebro

Pris: 130 kr för medlemmar, 250 för icke medlemmar. En lättare lunch ingår i deltagaravgiften.

Anmäl dig här!

TEXT och FOTO: Petra Hansson


Aktuellt