Flera stora körframgångar utomlands i vår

Det svenska körlivet har inte bara en fantastisk bredd. Det finns även många svenska körer som håller verkligt hög klass, internationellt sett. I vår har flera körer kammat hem prestigefyllda segrar.

Det finns givetvis många skäl till att delta i internationella festivaler och tävlingar – att möta körsångare från andra länder, inspireras av andras repertoar, uppleva nya länder och kulturer, att sammansvetsa kören genom gemensamma upplevelser till exempel. Men självklart är det roligt när körernas hårda arbete belönas med fina utmärkelser.

En av dem som skördat framgångar är Allmänna Sången från Uppsala som tog hem storvinsten i Gallus International Choral Competition i slovenska Maribor 21-22 april. De vann, under ledning av Maria Goundorina, inte bara sin kategori utan även Grand Prix. 

Lundakören Korallerna gjorde en strålande insats i Interkulturs internationella tävling, Canta en Primavera 2017, i Malaga den 26-29 april. De deltog i två klasser och vann båda, samt fick högst poäng av samtliga körer. Dessutom fick deras dirigent Linda Alexandersson tävlingens dirigentpris.

I Veronas Concorso internazionale di canto corale deltog Lars-Erik Larsson-gymnasiets spetskör i tre olika kategorier: damkör, herrkör och blandad kör. Det blev guld för damkören och den blandade kören och silver till herrkören. Den blandade kören fick dessutom specialpriset till Oswald Stockers minne, som ges till den kör som uppnår högst poäng i tävlingen och minst 98 av 100 poäng.

I italienska Assisi, medverkade Bella Voce, Lunds studentsångerskor, i Voices for Peace första helgen i maj och vann guld, med högst poäng av alla tävlande.

Kammarkören Cantare från Stockholm vann fina priser i Mayo International Choral Festival på Irland. Kören vann den fyrstämmiga klassen, kom tvåa i den sakrala dito och tog hem priset som bästa kör i hela tävlingen vid den efterföljande Grand Prix-finalen där alla deltävlingsvinnare deltog.


Aktuellt