En av Körsveriges stora har lämnat oss

Christian Ljunggren ägnade hela sitt liv åt körmusik på olika sätt både här hemma och internationellt. Han var ledare för Adolf Fredriks Madrigalkör sedan 1965 och Nicolai kammarkör sedan 1974. Många i de båda körerna har varit med nästan lika länge.

– Började man sjunga hos Christian var det svårt att sluta, säger Curt Carlsson ordförande i de båda körerna. Vi fängslades av hans personlighet, humor, påhittighet och inte minst hans musikalitet.

Christian Ljunggren var utbildad vid Uppsala Universitet och till oboist vid Kungliga Musikhögskolan. Redan som 7-åring sjöng han i Stockholms gosskör. Musiken och körsång kom att bli en stor del av hans liv. Som 23 åring blev han körledare för Adolf Fredriks Madrigalkör och 32 år gammal även för Nicolai kammarkör.

– På den tiden när han började leda oss valde många körledare samma repertoar som den kände Eric Ericsson och hans kammarkör, minns Curt Olsson.

– Med Christian var det tvärtom. Han vill göra något annat och hittade repertoarer som ingen annan brydde sig om. Dessutom hade han gåvan att vara en ordkonstnär. Han lyckades översätta lustifikationer från både tyska och engelska texter. 

-På senare år gjorde han mycket fina översättningar av Shakespeares texter. Det började med att våra körer gav honom en bok med alla sånger som finns i Shakespeares skådespel. Själva musiken finns inte bevarad, men musikforskare har tagit fram samtida sånger och passat ihop dem med de olika texterna. Av dessa skapade och arrangerade Christian en körsvit, som vi framfört både på engelska och svenska i såväl England som Sverige. Fler andra av hans köruppsättningar har uppmärksammats både hemma och ute i världen.

Även på andra sätt hördes Christian Ljunggren. Han var en välkänd Sveriges Radiomedarbetare i musikradion många år och skapade flera egna musikprogram samt medverkade regelbundet i andra som till exempel Opp Amaryllis. Han var också en god administratör och engagerade sig både här hemma och internationellt på olika sätt inom körmusiken. Bland annat var han en av grundarna till Föreningen Sveriges Körledare och dess ordförande från starten 1998, sekreterare och ordförande i Körsam och generalsekreterare i IFCM (International Federation for Choral Music). Sedan 2001 var han även Artistic Director i Interkultur (ett slags FN för körsång med 120 000 anslutna körer). Där blev han även hederspresident i december förra året.

– Han var en idéspruta vart han än kom, säger Curt Olsson som både varit vän och kollega sedan tiden på P2.

Christian Ljunggren skrev också en rad böcker. Den sista, som är på engelska handlar om körsångens historia i världen. Den kommer ut i sommar.

– I höst planerar vi en minneskonsert, berättar Curt Carlsson. Christian har lämnat ett enormt bibliotek med arrangemang efter sig. Det blir svårt att välja!

TEXT: Inger Nejdebring
FOTO: Kjell Jehrlander


Aktuellt