Har du hört ett körverk i 40 stämmor? I helgen har du chansen i Göteborg.

Svenska kammarkören under ledning av Simon Phipps framför Thomas Tallis motett Spem in alium i Vasakyrkan, Göteborg, söndagen 19 mars kl 15.00. Detta renässansverk skrevs omkring 1570 för 40 röster fördelade på 8 femstämmiga körer.

Spem in alium räknas till ett av renässansens mest betydande verk. Det är alltså bara en person per stämma och Svenska Kammarkören, som endast har 28 sångare har förstärkts med ytterligare 12 sångare för att bemanna alla stämmor.

– Det är ett långsamt och oerhört vackert stycke, himmelska toner i 10 minuter, säger körens producent Bodil Helldén.

Vasakyrkan med sina ståtliga valv bildar en värdig ram om denna musik. Och förutom Spem in alium blir det andra flerköriga mästerverk från skilda epoker: J.S.Bach: Komm Jesu komm, Johannes Brahms: Fest- und Gedenksprüche och Krysztof Penderecki: Stabat mater samt ytterligare motetter av Thomas Tallis – visserligen bara femstämmiga.

Det blir alltså såväl renässans som barock, romans och 1900-tal och det är lite av Svenska Kammarkörens signum – att bjuda på musik från olika tider i samma konsert.

Foto: Per Buhre 

Om Svenska Kammarkören

Den grundades 1997 med Simon Phipps som dirigent. Han är fortfarande körens ledare och tillsammans har de vunnit ett antal internationella priser och utmärkelser. I 2005 utnämndes Svenska Kammarkören – som den första kören – till Årets kör i Sverige.

Svenska Kammarkören har åtskilliga gånger hörts i Sveriges radio och har spelat in många CD-skivor.


Aktuellt