Vilken pipa! Fullt drag vid Norrbottens kördag!

I Norrbottensdistriktet bjöds det på en riktigt häftig musikupplevelse: Sångare från en handfull olika körer fick sjunga tillsammans med Erik Westbergs Vokalensemble och dessutom med Sveriges största och modernaste konserthusorgel, Orgel Acusticum. 

– Idén till denna kördag fick vi för fyra år sen, då representanter från Sveriges Körförbund fick uppleva att sjunga med den då nyinvigda orgeln. Men det var först nu som alla pusselbitarna föll på plats, berättar Kia Karlman, distriktsansvarig i Norrbotten.

Kördagen kunde bli av, till stor del tack vare Erik Westberg, professor vid Luleå Tekniska Universitet, som ordnade lokal, organist och höll i övningarna.

Erik Westbergs Vokalensemble, EWV, som tränar fredag-lördag varannan helg, ägnade en av sina övningsdagar till denna kördag. Ensemblemedlemmarna är annars utspridda över hela norra Sverige.

– Det var fantastiskt att sjunga olika stycken med en professionell kör och sedan även tillsammans med orgeln i en lokal som är perfekt för musik, säger Kia Karlman.

Orgeln är hög som ett fyravåningshus och helt unik i sitt slag.

Foto: Karl-William Sandström

Kördagen avslutades med en konsert. Repertoaren spände över såväl svensk körlyrik av Wilhelm Stenhammar, som kända körverk av bland andra Rachmaninov, Bach och Händel.

Responsen från deltagarna var överväldigande positiv. Kia Karlman konstaterar att bara att våga sig utanför sin egen kör och sjunga med andra är oerhört givande.

– Även utan orgeln hade detta varit en fantastisk upplevelse, men nu blev den en riktig bonus. Vi kommer absolut att anordna något liknande igen, säger hon.

TEXT: Petra Hansson
FOTO: Oscar Lovnér

Fakta om orgeln:
Ägare: Luleå tekniska universitet
Höjd. 9,5 meter
Bredd: 10 meter
Pipor. 9 000 stycken
Stämmor: 140 ska utvecklas till 260
Projektledare: Professor och organist Hans-Ola Ericsson
Byggdes: 2006 – 2012
Orgelbyggare: Orgelbauwerkstatt Woehl, Tyskland.
Namn: Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet


Aktuellt