Storslam för svenska körer i barbershop-VM

Rönninge Show Chorus blev för andra gången världsmästare i barbershopsång i oktober. VM avgjordes i år i Las Vegas, USA, på den gigantiska MGM Arena.
Rönninge krossade det tidigare poängrekordet och fick en enorm respons från publik och domare.

Även i kategorin mellanstora körer (mid-size choruses) vann en svensk kör, nämligen Pearls of the Sound från Helsingborg med god marginal till tvåan och med ett nytt poängrekord i denna kategori. Därmed var det svenskt guld i två av tre kategorier i år.

– Detta var större än något annat vi uppnått hittills, säger Britt-Heléne Bonnedal, dirigent i Rönninge Show Chorus.

– Man kan tänka att en gång kan vara ett lyckokast, men att ladda om och komma tillbaka med ett ännu starkare tävlingspaket var en stor utmaning. Jag tycker att vi har jobbat fantastiskt bra är jättestolt över vad vi åstadkommit.

Hon berättar att en tredjedel av kören var mer eller mindre sjuka på finaldagen, vilket gjorde prestationen än mer anmärkningsvärd.

Ett av Rönninges verktyg är att de, förutom sångteknik och koreografi med mera, även jobbar med mental träning på varje repetition.

– Vissa körer har lite pep talk inför tävlingar och shower, men vi jobbar kontinuerligt med avslappning, visualisering och målbilder, så kören är alltid väl förberedd när den ställer sig på scen, förklarar Britt-Heléne Bonnedal.

Körens semifinal- och finalpaket med temat A Chorus Line demonstrerade både stor musikalitet, precision och inlevelse. De har nu setts av fler än 40 000 personer på YouTube.

Se finalpaketet här

Även Pearls of the Sound fick mycket fina omdömen av publiken och domarna. Deras tävlingspaket med Willy Wonka-tema (från filmen Kalle och chokladfabriken) kan du se här

Pearls of the Sound

Foton: Read Photography och Dick Gillberg.

Fakta:

VM i barbershop för kvinnor arrangeras av den internationella körorganisationen Sweet Adelines International (SAI), vars fokus är att främja konstformen fyrstämmig a cappella-sång i barbershopstil genom utbildning, tävling och uppträdanden. Sedan starten 1945 har SAI blivit en av världens största organisationer för kvinnlig sång, med 500 körer på 5 kontinenter och 23 000 medlemmar. Den del av SAI som RSC och Pearls of the Sound tillhör är Region 32 – Nordic Light Region, som omfattar 18 körer och 900 sångerskor.


Aktuellt