Succéfestival i Varberg tillbaka 2017

I lilla Varberg i Halland samlades inte mindre än 1 000 körsångare från 41 körer vid Blanka Varberg Choir Festival förra året. Evenemanget blev väldigt uppskattat, såväl av publiken som av de medverkande körsångarna. Nästa år är det dags igen och förberedelserna är igång sedan länge.

Dirigenten och sångerskan Annika Werdelin fick idén när hon besökte en internationell körfestival i Prag.

– Konceptet är att de medverkande körerna sjunger på ett flertal olika platser i staden. Tre körer sjunger på samma ställe, så man sjunger både för varandra och för en lokal publik, förklarar hon.

– Det är gratis att komma och lyssna på konserterna på stan. Den första dagen avslutas med en gemensam konsert på Varbergs torg med alla körer, gästartist, en dirigent och komporkester. Dessutom anordnar man en stor, gemensam konsert med alla körerna, gästartister och en betalande publik på lördagen. Detta koncept tyckte jag skulle fungera perfekt i Varberg, eftersom vi har ett väldigt aktivt körliv här och i regionen.

Kristi Himmelsfärdshelgen i maj 2015 anordnades Blanka Varberg Choir Festival för första gången. Eftersom det samtidigt var 100-årsjubileum för fredskonferensen i Varberg, valde arrangörerna att ha fred som tema för körfestivalen.

Då inleddes evenemanget enligt konceptet från Prag på fredag eftermiddag med konserter på olika platser i Varberg och fredagen avslutades på Varbergs Torg med att alla 1 000 sångarna sjöng vårsånger för en publik på runt 3 000 personer. Som kronan på verket på lördagkvällen samlades alla körsångarna i Sparbankshallen för ett ambitiöst, gemensamt konsertprogram med bland annat Gabriellas sång, Fångarnas Kör, Länge Leve Livet och även nykomponerad musik. Lokalen, som rymmer 2 500 personer var fylld till sista platsen.

– Publiken var helt lyrisk, berättar Annika Werdelin.

Folkkäre dirigenten Anders Berglund höll i taktpinnen förra gången och han återkommer 2017, tillsammans med orkester och namnkunniga solister i en grandios final i Sparbankshallen. 

Dessförinnan blir det, precis som 2015 konserter runt om i staden, bland annat på Varbergs Fästning, Varbergs Teatern och anrika Rosenfredsskolan.

Blanka Varberg Choir Festival arrangeras i samarbete med Sveriges Körförbund. 

TEXT: Petra Hansson
FOTO: Karin Hedström

Fotnot: På 1300-talet var Magnus Eriksson med följe ofta på Varbergs Slott – troligtvis tillsammans med sin drottning Blanka, känd från folkvisan ”Rida, rida, ranka”.

För mer information och anmälan: www.varbergchoirfestival.se


Aktuellt