Musikalisk mångsysslare intar Skansen

Simon Ljungman som ska leda programmet Körklang på Skansen i juli är för många mest känd som Håkan Hellströms gitarrist, eller från På Spåret där han ingår i orkestern Augustifamiljen. Men han hans hjärta klappar varmt även för körsång.

– Jag sjöng i gosskör när jag var liten, och sedan i ungdomskör, berättar Simon Ljungman.

Han har även varit aktiv i den sceniska Göteborgskören Amanda.

– På senare år har jag ibland haft ambitionen att satsa helt på rockmusiken, men då dyker det titt som tätt upp körprojekt som är för roliga för att tacka nej till, säger han.

Då har det till exempel handlat om Alla-kan-sjunga-kören, Almakören, eller som nu, erbjudandet att leda körsatsningen Körklang på Skansen, där körsångare tar plats såväl på scenen som i publiken.

Med Körklang har han ambitionen att ta ut svängarna rejält, med allt från opera till pop.

Och just det där att kasta sig mellan olika genrer är något som Simon gillar. Han sysslar själv med allt från pop och rock till klassiskt och sågs nyligen med sitt band SeLest i en uppsättning av Mozarts requiem som sändes i SVT under hösten. 

– Jag tycker att man kan se musik bara som musik. Man behöver inte sätta etiketter på allt. Det är spännande att utforska olika stilar, låta dem mötas och korsbefruktas, säger han.

Det som är så intressant med just körsång är, enligt Simon Ljungman, mötena mellan människor, att de brokigaste samlingar med människor med olika bakgrunder kan fungera så bra när det handlar om att skapa musik tillsammans.

Vid en magisk konsert med Håkan Hellström på Ullevi förra året fick han uppleva en fantastisk kombination av popmusik och kör.

– När 70 000 fans sjöng med i Håkans låtar var det som att vara i himlen – det måste vara världens största kör.


Aktuellt