Damkörskonsert med ambitioner

På lördag den 17 oktober träffas fyra damkörer i Uppsala för att ge gemensam konsert. Konserten ska bli avstamp för en damkörsfestival, som kören La Cappella vill arrangera.

Det är prisvinnande körer som Uppsalabaserade La Cappella och Carolinae Damkör från Lund, Chalmers Damkör från Göteborg och Damkören SALT från Stockholm som sjunger i Uppsala Missionskyrka med start klockan 17.00.

La Cappella har sedan starten för snart 30 år sedan haft som ett av sina mål att bidra till damkörsmusikens utveckling i Sverige. Damkörskonserten, La Cappella med vänner, är ett uttryck för denna ambition.

Under konserten blandas folkmusiktoner med konstmusik, nyskrivet med traditionella körklanger. Till de nyskrivna verken hör Carolinae damkörs Människa, där körens dirigent Ulrika Emanuelsson tonsatt en text av Dag Hammarskjöld. Hit hör också Uppsalakompositören Mårten Janssons tonsättning Fear thou not, med vilken La Cappella framgångsrikt tävlade i våras.

– Det ska bli så roligt att få både medverka i och lyssna till denna konsert, och jag hoppas verkligen många tar vara på tillfället att få lyssna till damkör, och kanske också upptäcka damkörsmusikens härliga kraft och bredd, säger La Cappellas dirigent Tony Margeta.

Damkörsfestivalen 2016 äger rum den 30 september-2 oktober. Festivalen är tänkt att återkomma regelbundet, och dess syfte är att främja utrymmet för damkörsmusik i Sverige.


Aktuellt