Jan Yngwe blev Årets Körledare

Föreningen Sveriges Körledares årliga konvent hölls i helgen i Malmö och Köpenhamn. Där delades som vanligt stipendiet Årets Körledare ut. Denna gång gick utmärkelsen till Jan Yngwe, professor i körsång och dirigering vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han prisades för att länge varit tongivande i svenskt och internationellt körliv, uppskattad inte minst för sin höga konstnärliga kvalitet.

– Jag bär en stor härlig känsla av tacksamhet och jag känner mig naturligtvis mycket hedrad och inspirerad. Jag är tacksam för att mitt arbete som dirigent, inte minst tillsammans med Vocal Art Ensemble of Sweden och som professor vid Högskolan för scen och musik, sätter avtryck, säger pristagaren.

– Det här ger ny kraft och är en inspirationskälla för fortsatt arbete för musiken i tiden.

Ur motiveringen: ”Han har i decennier inspirerat och noggrant fostrat generationer av körpedagoger, körledare, kyrkomusiker och musiklärare. Han vill att musiken ses som en möjlighet och hjälp för var människa till en mångdimensionell och fördjupad syn på tillvaron och livet. Som han ofta säger: Körsång måste vara på riktigt, att det vi gör spelar roll, sätter avtryck.”

Foto: Leif Johansson


Aktuellt