Körer firar Örebro

I september slår Örebro på stort med en körfestival för att fira stadens 750-årsjubileum och invånarnas stora intresse för körsång. För Örebro har verkligen ett stort antal engagerade körsångare. Enbart Svenska kyrkan i Örebro – som tillsammans med Equmeniakyrkan står som värd för festivalen med namnet Musikfest 2015 – har över 30 körer.

Körsångarna ska under festivalen få tillfälle till repetitioner och workshops. Det publika programmet inleds med ett gatuorgelmaraton klockan 13.00 på lördagen. Därefter blir det barnkörernas tur, och de framför oratoriet Good Enough.

Örebro Kammarkör framför sedan Requiem for Peace av Larry Nickel, ett verk på 13 språk som kören tidigare sjungit vid verkets Europapremiär för ett år sedan och i Tyskland under sommaren. Dessutom kommer den internationellt erkända vokalgruppen Voces8. Gruppen sjunger allt från renässansmusik till pop och jazz, och deltar i festivalen både genom att ge workshop och konsert.

Avslutningsvis sjunger hela 750 körsångare tillsammans på Stortorget på söndagskvällen.

– Det kommer att bli maffigt och jättehäftigt. Det får man inte missa, säger Karl-Magnus Jansson, organist.


Aktuellt