Falu Kammarkör vann i Tyskland

Falu Kammarkör tog i helgen dubbel-guld i den internationella körtävlingen Chorfestspiele Bad Krozingen. Kören vann också tävlingens Grand Prix med en prissumma på 2000 euro.

Tävlingen markerar avskedet för Tony Margeta, körens dirigent och konstnärliga ledare under elva år.

– Det känns fantastiskt kul att ha fått visa vad vi går för och sluta med flaggan i topp. Och roligt för kören att ha det här med sig i bagaget, säger han.

Kammarkören vann i de båda kategorierna Sakral klass och Blandad kör med obligatoriskt stycke.

– Man vill ju sprida sina risker, skrattar Tony Margeta.

Falu Kammarkör är en minst sagt tävlingsvan kör, som tävlade första gången 2006 och sedan åter 2007 då man vann hela tävlingen – den gången i Bergen. Därefter har kören deltagit i internationella tävlingar vartannat år med goda resultat.

Efter helgens tävling fick kören möjlighet att prata med jurymedlemmarna, som berättade att de tjusats av närvaron, värmen och sångglädjen.

– Detta har blivit något av Falu Kammarkörs signum, att körsångarna ger liv till musiken och verkligen menar det de sjunger. Självklart är det också en tekniskt bra kör, och man strävar alltid efter det perfekta. Men det är en amatörkör, säger Tony Margeta.

– Vad som premieras beror på vilka som utgör juryn och vilka ideal de har. Under tävlingen var det väldigt knepig akustik, vilket påverkade intonationen så att vi sjönk en kvarts ton på något av styckena. Men det blev inte avgörande.

Att ta avsked från Falu Kammarkör är inget lätt steg för dirigenten, som har pendlat mellan Falun och Stockholm varje vecka.

– Det beror på logistik och inget annat. Helt enkelt är det så att 50 mil i veckan blev för mycket. Men visst är det jättejobbigt att sluta! Det blir som en separation, kören har varit som en andra familj.

Falu Kammarkör går nu vidare till att arbeta med ett par andra dirigenter i olika projekt. Först ut blir Anton Leandersson-Andréas. Så småningom blir det sedan dags att välja ny körledare.

– Jag hoppas att de bestämmer sig för en person som verkligen kan förvalta kören, säger Tony Margeta.

 Foto: Interkultur


Aktuellt