Gustaf Sjökvist avliden

Uppdatering 12 mars: Läs Storkyrkans körs minnesord över Gustaf Sjökvist här.

”Det är med stor sorg och oändlig tacksamhet som vi idag tar avsked av vår käre Gustaf. Trots en längre tids sjukdom musicerade du in i det allra sista. Gustaf, du var musik och gav musik. Minnet av dig och din gärning kommer att leva med oss länge, längre.”

Så skrev Gustaf Sjökvists Kammarkör igår på sin Facebooksida.

Gustaf Sjökvist var dirigent för Radiokören under åtta år, och grundade därefter välrenommerade Gustaf Sjökvists Kammarkör 1994. År 1996 fick han utmärkelsen Årets Körledare.

Sjökvist var också biträdande domkyrkoorganist i Storkyrkan 1967-1981, och övertog därefter tjänsten som domkyrkoorganist – och körledare för Storkyrkans kör – som han innehade fram till sin pension 2011.

–      Jag har varit i Storkyrkan i 44 år, det är två tredjedelar av mitt liv. Sett mot den bakgrunden så kan man säga att det minst sagt är en stor förändring, sade han då till tidningen Körsång, men lovade också att hans yrkesverksamma liv var långt ifrån över.

Och det skulle visa sig stämma. Gustaf Sjökvist har varit verksam ända in i det sista, inte minst tillsammans med den egna kammarkören.

På meritlistan hade dirigenten även det musikaliska ansvaret vid Carl XVI Gustafs och Silvia Sommerlaths bröllop 1976, samt vid kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop 2010.

Sedan 2012 var han ordförande för Kungliga Musikaliska Akademien. Gustaf Sjökvist arbetade också mycket nära med tonsättaren Sven-David Sandström, och möjliggjorde det treåriga projekt då Sandström skrev ny musik för hela kyrkoåret.

Gustaf Sjökvist blev 71 år gammal.


Aktuellt