Rätt namn på rätt plats

Vad signalerar körens namn? Kammarkören Boo Cantabile tyckte inte att namnet speglade körens intentioner, och byter därför vid årsskiftet namn till Boo Kammarkör.

– Med det vill vi visa att vi har högre musikaliska ambitioner, berättar sopranen Gunilla Berndtsson.

– Cantabile låter som om vi sjunger enkla sånger. Men vi ger oss på mer avancerad musik och bryr oss om kvalitet.

Namnbytet manifesteras vid en julkonsert den 6 januari i Boo kyrka. Konserten blir till stor del en repris på en tidigare, mycket uppskattad, konsert med medeltida tema.

– En av våra körmedlemmar har ett stort intresse för medeltiden, och har sytt en hel del kläder. Hon har också hjälpt flera av de andra sångarna att sy sina egna, berättar Gunilla Berndtsson.

– På konserten ackompanjeras vi av instrument som kunde tänkas finnas med på den tiden, som flöjt och trumma. Dessutom gör vi enkel koreografi, inspirerad av medeltida danser.

Boo Kammarkör startade som en vanlig kyrkokör för ett sekel sedan. År 1999 tog nuvarande dirigenten Helena Engardt över, och startade ett medvetet arbete:

– Hon är en jättebra ledare som verkligen haft en plan. Hon har fått oss att träna upp våra svagheter, och vi är idag en betydligt bättre kör än tidigare. Hennes mål har varit just detta: att vi ska bli jättebra.

Kören består idag av 22 personer, men tar trots det ringa antalet sig an såväl a cappella-verk som större kör- och orkesterverk.

– Vi vill gärna bli några fler. Om det finns någon som är intresserad och lika motiverad som vi andra; i Boo Kammarkör måste man ta ansvar. Vår inställning är att det spelar roll vad alla gör och man måste vara beredd att jobba för kvaliteten.

Den som missar julkonserten kan höra Boo Kammarkör uppföra Bachs Johannespassion tillsammans med barockorkester i Boo kyrka den 8 mars.

Foto: Annie Gunnarsson


Aktuellt