Körfestival i Lund

För femte gången ordnas i oktober Lunds körfestival. Körsång ska fylla staden – och en stor publik, naturligtvis. Förra gången, 2012, lockades 13 000 besökare.

–       Vi har ett mycket stort utbud av konserter med fri entré, och körerna håller mycket hög klass. Med lunchkonserterna i Domkyrkan når vi en ny publik. Det blir enkelt att bara slinka in och lyssna en stund, säger Gerd Román Hall, producent.

Cirka 40-45 lokala körer medverkar under veckan. Men körer kommer även från bland annat Sundsvall, San Francisco, England och Kina.

–       Det har hört av sig flera internationella körer som vill komma. Det var bland annat därför vi ordnade kördagarna förra året, som en liten festival; alla som vill vara med får faktiskt inte plats i programmet.

Festivalen inleds i Domkyrkan klockan 12.00 på måndagen med ett uruppförande av det för festivalen särskilt beställda verket Uppbrott. Kompositören Johan Magnus Sjöberg har tonsatt texter av Britt G Hallqvist, som skulle fyllt 100 år i år. Sjunger gör Allhelgona Motettkör och Domkyrkans Koralkör. Verket är skrivet för kör, orgel och klockspel, och klockspelet kommer att få en framträdande roll under festivalen:

–       Festivalen kommer att ha en specialskriven jingel som ska spelas på klockspelet flera gånger varje dag. Den komponeras av Henric De Koster, som är kyrkomusiker och klockspelsexpert.

Konserter hålls under veckan bland annat i ett antal kyrkor, på Sparbanken Skåne Arena, i Magle Konserthus och på Lunds Stadsteater. Festivalen har också fått en helt ny lokal: Det digitala rummet, där man kan lyssna på ”den platsmedvetna körkompositionen” In Medias Res.

–       Via en app i sin telefon kan man lyssna på ett körstycke medan man går runt i Lundagård. Stycket låter olika beroende på var i parken man befinner sig. Verket är komponerat just för detta tillfälle, berättar Gerd Román Hall.

 Några programpunkter på Lund Choir Festival:

Galakonsert – över 700 körsångare, Shirley Clamp och årets festivalartist Kjell Lönnå

SjungGung – cirka 600 mellanstadiebarn tillsammans med bland annat Robin Stjernberg och Solala

Gratis lunch- och after work-konserter

Uruppförande av det specialbeställda verket Uppbrott

Förskolekörkalas för alla femåringar i Lunds kommun

Lokala körer som Lunds Studentsångare, Svanholm Singers och Lunds vokalensemble men också långväga gäster som Voces8, Chanticleer och Shanghai Female Journalists Chorus

På bilden: kören Ostrochorus, foto Henrik Larsson

Läs mer om festivalen här!


Aktuellt