Master Classes i Örebro

Vill du utveckla din vokala förmåga? Eller är du dirigent som vill vidga ditt kunnande om kör- och orkesterdirigering?

Musikhögskolan i Örebro och körcentrumet Swicco, som ligger inom Länsmusiken i Örebro, anordnar i höst två internationella master classes. Båda pågår under en intensiv vecka den 18-24 oktober och ger 5 respektive 10 högskolepoäng.

Deltagarna i dirigentkursen möter dirigenter och lärare i världsklass, och får dirigera kör samt Svenska kammarorkestern. Kören består av sångare från Örebro Kammarkör och deltagare i körkursen.

–       Det finns platser kvar på båda kurserna, och sista anmälningsdag är 12 september, säger arrangören Fred Sjöberg.

–       Kören får ägna sig åt instuderingsteknik, och vokala och tekniska övningar. Fokus ligger också på skillnaderna i attityd och inställning när man sjunger musik a cappella eller tillsammans med orkester.

Huvudlärare för kurserna är professor Gustaf Sjökvist, med bistånd av Karin Oldgren, lektor i kör vid Musikhögskolan i Örebro, och Katarina Andreasson, violinprofessor vid samma skola samt konsertmästare i Svenska kammarorkestern.

Körledare som inte kan eller vill delta i oktober kan istället anmäla sig till ett körledarutbyte mellan Sverige och USA, som anordnas av Swicco och den amerikanska körledarorganisationen Acda.

–       14 körledare åker över i februari för att delta i ett körledarkonvent i Utah. Därefter åker de runt i USA för att lära mer. Sedan kommer 14 amerikanska körledare till oss, berättar Fred Sjöberg.

–       Allt deltagarna behöver betala är sin flygbiljett. Mat, logi, alla inträden och övriga resor får man.

Mer information om kurserna finns på Örebro universitets hemsida. För mer information om körledarutbytet, maila Fred Sjöberg på fred.sjoberg@swicco.se.

Foto: Ulla-Carin Ekblom


Aktuellt